Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cronica unei demisii aşteptate


Karl-Theodor zu Guttenberg la o sesiune a Bundestagului
Karl-Theodor zu Guttenberg la o sesiune a Bundestagului

Semnificaţia demisiei ministrului german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.


După multe zile de ezitări, ministrul german al apărării, în sfîrşit, a demisionat. Karl-Theodor zu Guttenberg, demascat ca plagiator în stil mare, a mizat pe solidaritatea colegilor săi din guvern, din partidele creştin-democrate şi pe cei peste 70 la sută din populaţie care şi-au exprimat simpatiile, susţinîndu-l în pofida furtului dovedit.

Ce i-a făcut pe acesti oameni să sprijine pe un hoţ - fiindcă plagiatul nu este altceva decît furt ordinar? Speculaţiile pe această temă sunt de prisos. Cert este că afacerea Guttenberg a adus daune prestigiului Germaniei ca ţară a ştiinţelor şi corectitudinii cît şi a percepţiei Germaniei din perspectiva acestor clişee pozitive.

Faptul că pînă şi şefa guvernului, Angela Merkel a încercat să-l salveze pe baronul impostor, a umplut paharul mîniei. Mai ales explicaţiile facile ale Angelei Merkel, cum că ea nu a oferit portofoliul apărării unui „asistent ştiinţific“ ci unui ministru competent, au fost primite cu stupefacţie, cu mirare şi revoltă.

Revolta s-a manifestat în zeci de mii de scrisori de protest, semnate de universitari, doctoranzi, oameni de ştiinţă şi simpli cetăţeni. Ei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de subaprecierea muncii ştiinţifice, vobind despre sprijinirea unui fals model care practic invită şi pe alţii să fure.

Cazul Guttenberg nu s-a încheiat cu demisia, e adevărat, precedată de renunţarea la titlul de doctor, acordat ministrului de către Universitatea din Bayreuth. Plagiatul urmează să fie cercetat de procuratură. Furtul intelectual se pedepseşte la fel ca şi înstrăinarea unor obiecte sau bani.

Interpretările şi analizele dedicate acestui caz vor continua să ocupe opinia publică, cea critică şi cea care-l simpatizează.

Deocamdată penultimul act al farsei jenante a ultimelor zile, în care zu Guttenberg juca rolul principal, s-a încheiat cu apariţia unei biografii a ministrului buclucaş care i-a apostrofat pe cei care îl criticau drept „calomniatori“. Cei doi autori nu aveau cum să anticipeze derularea piesei. Probabil că tămîierile cuprinse în această biografie, lansată exact în ziua demisiei, sună ca apa stătută într-un butoi puturos.
XS
SM
MD
LG