Linkuri accesibilitate

CBS AXA: Vlad Filat în topul încrederii cetățenilor


Ion Jigău
Ion Jigău

În ce privește politica externă, doar 28% dintre respondenți sondajului pledează pentru integrarea europeană.

Ultimele alegeri generale anticipate nu au fost momentul de glorie al institutelor care fac sondaje de opinie. Mai ales când au încercat să prevadă modul cum vor vota moldoveni. Sondajele fac însă o radiografie a stării naţiunii. Şi în acest moment, potrivit ultimului sondaj CBS AXA, moldovenii au mai mare încredere în premierul Filat decât în liderul comuniştilor Vladimir Voronin, deşi ar vota mai degrabă partidul comuniştilor decât PLDM.

La două luni de la ultimele alegeri parlamentare, cetăţenii moldoveni ar vota aproape la fel cum au făcut-o la scrutinul anticipat din noiembrie. Majoritatea, 29 la sută, ar alege în continuare Partidul comuniştilor, 24 la sută – partidul premierului, 12 la sută – pe cel al speacherului şi 6 la sută şi-ar da votul pentru liberali.

“Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, rezultatul votului ar fi aproape la fel, cu excepţia a două-trei mandate pe care nu le putem estima”, crede directorul instituţiei care a efectuat sondajul, Ion Jigău.

Studiul surprinde totuşi o uşoară schimbare în popularitatea partidelor din interiorul alianţei, cum ar fi creşterea formaţiunii premierului şi descreşterea celorlalte două componente ale coaliţiei de guvernământ.

Vlad Filat
Acelaşi sondaj îl arată pe premierul Vlad Filat drept cel mai de încredere politician moldovean. Pentru el au optat 20 la sută din respondenţi, cu un avans de 2 procente faţă de liderul comunist Vladimir Voronin. Următorul în topul încrederii este speakerul parlamentului Marian Lupu care se bucură de încrederea a 13 la sută din cetăţeni. Iar Mihai Ghimpu este personalitatea politică în care are încredere 3 la sută din respondenţii acestui sondaj.

Studiul surprinde totodată o nemulţumire crescândă a populaţiei faţă de viaţa pe care o duce şi felul cum este guvernată.

Dar scopul esenţial al sondajului a fost să evalueze opiniile oamenilor legate de orientarea externă a RM şi aici datele sunt dacă nu surprinzătoare, spun autorii, cel puţin unele care lasă de gândit. 40 la sută din respondenţi spun că văd viitorul Republicii Moldova alături de Federația Rusă și doar 28 la sută pledează pentru integrarea în UE.

“Concluzia este că oamenii sunt de fapt destul de sceptici faţă de intrarea noastră în UE. Anterior, erau mai optimişti, dar acum îşi dau tot mai mult seama că asta înseamnă nişte obligaţii destul de dificil de îndeplinit,” spune Ion Jigău.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG