Linkuri accesibilitate

Geneva: coordonarea politicii internaționale față de Libia


Catherine Ashton la Geneva
Catherine Ashton la Geneva

Ţările UE au aprobat sancţiuni împotriva conducerii de la Tripoli, care corespund rezoluției Consiliului de Securitate ONU.

Ţările Uniunii Europene au aprobat un set de sancţiuni împotriva Libiei şi a conducerii de la Tripoli, sancţiuni adoptate deja, la sfârşitul săptămânii, de Consiliul de Securitate ONU. Este vorba de un embargo asupra exportului de arme, o interdicţie de circulaţie în Uniunea Europeană, impusă conducerii libiene şi îngheţarea fondurilor deţinute de familia Gaddafi . Este de aşteptat ca sancţiunile să intre în vigoare în câteva zile.

Şefa diplomaţiei europene Cathrine Ashton se află între timp la Geneva, unde, pe marginea reuniunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, miniştrii de externe din Europa, Statele Unite, din ţările arabe şi din Africa încearcă să-şi coordoneze politica faţă de revolta din Libia. Soldată până acum cu mulţi morţi, victime ale ciocnirilor dintre manifestanţii care vor căderea regimului Gaddafi şi trupe însă loiale liderului de la Tripoli.

Aflat la Geneva, unde s-a întâlnit cu Secretarul de stat american Hillary Clinton, ministrul de externe german Guido Westerwelle a vorbit despre duritatea fără precedent a regimului Gaddafi, cerând ca cei vinovaţi de uciderea demonstranţilor să fie deferiţi Curţii Internaţionale.

Hillary Clinton și Sergei Lavrov cu ocazia unor convorbiri bilaterale la Geneva
Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat la rândul ei că mişcările democratice din ţările arabe trebui sprijinite nu numai din motive principiale. Succesul acestor mişcări are o valoare strategică, a continuat Hillary Clinton, pentru că valorile şi priorităţile sunt convergente. De aceea, a continuat Secretarul de stat, mişcările pro-democraţie trebuie protejate.

Mult mai complicate de dovedesc însă discuţiile de la Geneva privind posibila impunere a unei interdicţii de zbor, pentru aviaţia libiană, în propriul spaţiu aerian. Astfel de zone au fost create în Bosnia şi Kosovo, pentru a apăra populaţia civilă şi au fost impuse de aviaţia NATO.

Nici o ţară europeană nu poate impune o astfel de interdicţie, a remarcat, la Paris, premierul Franţei Francois Fillon. Ceea ce înseamnă că trebuie să facem apel la aviaţia NATO. Trebuie, poate Alianţa să se implice într-un război civil în sudul bazinului mediteranean? Ar trebui să avem un răspuns clar şi unanim înainte de a discuta despre interdicţii de zbor, a mai avertizat premierul francez.

La Geneva, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a declarat presei că nici nu a discutat această posibilitate cu Hillary Clinton. Oricum, pentru a implica NATO ar fi nevoie de un mandat ONU care cu greu ar putea trece de vetoul Rusiei sau Chinei în Consiliul de securitate.

Între timp, în Libia, continuă ciocnirile între forţele pro şi anti Gaddafi, mai ales în oraşele Zawia si Misrata din apropiere de Tripoli. În Beghazi, al doilea oraş ca mărime şi centrul rebeliunii, politicieni ai opoziţiei au creat deja un consiliu de conducere.

Se relatează că în estul ţării, forţele armate au trecut de partea mişcării anti-Gaddafi. Situaţia rămâne mult mai complicată la Tripoli, unde liderul libian se bazează pe forţele de securitatea. Care-i rămân loiale. Pentru moment.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG