Linkuri accesibilitate

Tortură în centrul Minskului


 Ales Mihalevici
Ales Mihalevici

Candidatul prezidențial Ales Mihalevici califică închisoarea KGB în care a fost în detenție preventivă drept un lagăr de concentrare.


Un fost candidat al opozitiei din Belarus la alegerile prezidentiale din luna decembrie, Ales Mihalevici a declarat intr-o conferinta de presa la Minsk ca in perioada in care a fost in detentie preventiva in inchisoarea KGB-ului din centrul capitalei a fost torturat si a asemanat conditiile de detentie cu cele din lagarele de concentrare naziste, relateaza colegii nostri de la serviciul belarus.



Ales Mihalevici a fost retinut, impreuna cu alti lideri ai opozitiei din Belarus si activisti pentru respectarea drepturilor omului dupa mitingul din 19 decembrie cind aproape 10 mii de oameni au protestat fata de rezultatul alegerilor prezidentiale, cistigate de actualul presedinte Aleksandr Lukasenka, intr-un scrutin considerat de observatorii internationali drept masluit.

Mihalevici a fost dus in detentie preventiva in inchisoarea KGB-ului din centrul Minskului. Aici, spune el, a fost torturat si fortat sa semneze un angajament de colaborare cu KGB-ul. Fostul candidat prezidential a declarat ca a fost obligat sa stea gol la temperaturi hibernale, ca a fost pus in celule supraaglomerate unde curentul de electric se intrerupea si ca a fost batut de persoane in uniforme de camuflaj dar fara insignele vreunei institutii militare sau de politie din Belarus.

In fata presei astazi, Ales Mihalevici a rupt angajamentul cu KGB-ul pe care a fost obligat sa il semneze in conditii de tortura si a spus ca a facut acest lucru numai pentru a putea iesi in inchisoare si a spune lumii povestea sa

”Oameni imbracati in uniforme de camuflaj si cu masti, si fara insemnele vreunei arme , m-au tras din celula, mi-au legate miinile la spate cu catuse si apoi au tras de miini in sus de-mi trozneau oasele si pina cind nu le-am promis ca voi semna ceea ce imi cer nu mi-au dat drumul. Mi-au dat drumul numai dupa ce am spus da.”

Ales Mihalevici a anuntat ca a facut plingere oficiala la procurorul general al tarii si ca intentioneaza sa faca o plingere similara la Natiunile Unite, la Comitetul impotriva torturii. „ Am sa fac tot ce pot pentru a inchide acest lagar de concentrare din centrul Minskului” a spus fostul candidat prezidential.

Alti doi fosti candidati prezidentialei Andrei Sannikau si Mihalz Statkevici continua sa fie in detentie, iar Mihalevici este in arest la domiciliu. Toti au fost acuzati de procuratura din Belarus de organizare a unor tulburari sociale in masa.
XS
SM
MD
LG