Linkuri accesibilitate

„Am responsabilitate față de toți cetățenii țării”


Premierul Vlad Filat în cursul vizitei la Bruxelles în această lună
Premierul Vlad Filat în cursul vizitei la Bruxelles în această lună

Vlad Filat: „grupurile de interese, prin acțiuni care sunt departe de norma morală, pe spatele oamenilor se căpătuiesc.”


La finele saptamanii trecute presedintele interimar si speakerul Parlamentului, Marian Lupu, s-a arătat nemulţumit de felul cum gestionează premerierul Vlad Filat problema Moldtelecom şi a Băncii de Economii. „Nu sunt un premier marioneta si nu comentez tâmpeniile lui Marian Lupu”, asa a reactionat ieri seful cabinetului de ministri, care a acordat in exclusivitate un interviu Europei Libere.

Interviul matinal EL - Vlad Filat: „au fost agitate spiritele în zadar”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:26 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule premier, aceste surse de tensiune in AIE de unde pornesc?

Vlad Filat:
„Din punctul meu de vedere, o problema absolut tehnica si firească in acelasi rind, a fost ridicata la nivel de discurs politic. Au fost agitate spiritele in zadar. Pina la urma decizia a fost luata in conformitate cu solicitarea pe care am avut-o eu catre institutiile statului, de a sista majorarea tarifelor la Moldtelecom, pina in momentul in care vom avea justificarile necesare in acest sens. Aceasta actiune a mea a fost una firească.

Oamenii nu pot sa fie pusi in continuare sa plateasca nejustificat sume exorbitante pentru servicii, mai ales care sunt prestate de operatorii monopolisti. Cred ca noi vom depasi aceasta situatie, de comun acord vom actiona de această dată, pentru ca cetatenii sa aiba beneficii in urma actiunilor noastre, nu doar sa urmărească acest schimb de replici.”

Europa Liberă: După acest conflict legat de Moldtelecom, mai multe intreprinderi isi retrag fluxurile financiare din conturile Bancii de Economii. Vladimir Voronin, liderul PCRM spune ca este o confruntare intre doua puteri care ar avea interese, PD si PLDM.

Vlad Filat
: „Eu nu am interese economice”.

Europa Liberă: Dar este afectata imaginea Bancii de Economii, unde statul are pachetul de actiuni majoritar.

Vlad Filat:
„Asta am vrut sa spun, ca Banca de Economii este o bancă de sistem. Vom clarifica această situatie cu migratia companiilor importante cu capital de stat catre alte banci. Guvernul va intreprinde toate masurile necesare ca banca sa ramina stabilă.”

Europa Liberă: Dar cum va ramine banca stabila? Pentru ca se discuta ca ar fi inclusa in programul de privatizare.

Vlad Filat:
„Banca a fost inclusa de multi ani in programul de privatizare. Momentul in care se va lua o decizie despre privatizare, nu despre intentii, va fi facut public cu argumentele necesare.”

Europa Liberă: Si Moldtelecomul urmează sa fie privatizat? Pentru ca asta se subintelege, ca chipurile institutia acum ar putea sa ajunga in prag de faliment, si atunci o privatizează cineva pe bani de nimic.

Vlad Filat:
„Sunt speculatii. Mai devreme sau mai tarziu partial sau in totalitate aceasta intreprindere urmează sa fie privatizata. Statul nu are capacitatea sa asigure o administrare eficienta in intreprinderile respective. Important este cind faci această privatizare si cu ce scop.”

Europa Liberă: Si cind va fi facuta aceasta privatizare?

Vlad Filat:
„Atunci cand va fi o piaţa favorabilă, cind statul Republica Moldova, in urma acestui proces de privatizare, sa poata obtine cit mai multe resurse financiare. Si apoi, in urma acestui proces de privatizare sa atragem un operator de talie mondială. Pentru ca sa avem tehnologii performante, sa fim integrati in sistem in acest domeniu.

Europa Liberă: Sa trecem la aspectul politic. Această declaratie pe care o făcea lilderul PD, domnul Lupu, spunind ca liderul PLDM Filat „presează” pentru renegocierea acordului de creare a AIE. Ar putea sa se desfaca alianţa? Ar putea sa apara o alta coalitie de guvernare?

Vlad Filat:
„Noi avem un obiectiv. Sa asiguram o guvernare in cadrul AIE. Avem un program de activitate votat de Parlament. Suntem in procesul de implimentare al acestuia. Ceea ce tine de negocieri: n-am pomenim niciodata asemenea lucruri. Vreau sa aud argumente la capitolul „presiune”. Daca am stopat majorarea tarifelor la serviciile de telefonie fixă din partea Telecomului, oare asta reprezintă presiune asupra cuiva? Daca da, atunci lucrurile sunt grave.

Pentru ca eu inteleg ca această presiune este asupra grupurilor de interese, care, speculativ, prin actiuni care sunt departe de norma morală, pe spatele oamenilor se capatuiesc. Poate a fost o declaratie asa, mai emotiva, a domnului Lupu. Se intampla. Dar, vreau sa va spun ca in continuare noi vom fi foarte energici in ceea ce tine de regula in administrarea ţării.”

Europa Liberă: Si totusi d-stra sunteti cel care ati insistat ca trebuie de promovat dialogul dintre putere si opozitie. Pe de alta parte sunteti acuzat de aceste intalniri pe care le-ati fi avut cu presedintle PCRM, Vladimir Voronin. Ce se intampla? Daca e sa vorbiti sincer, ce ati discutat cu domnul Voronin?

Vlad Filat:
„Foarte multe lucruri. Cred ca este si absolut firesc sa existe acest dialog. Sunt prim-ministru al Republicii Moldova, am responsabilitate fata de toti cetatenii ţării, nu doar fata de cei care au votat pentru PLDM sau pentru componentele alianţei. Nimeni nu poate sa ma banuiască ca sunt o persoana care-l simpatizează pe domnul Voronin, avind in vedere istoricul relatiilor noastre.”

Europa Liberă: Dar se zice ca acum sunteti complice cu el.

Vlad Filat:
„Zice acel care 8 ani de zile a asistat impreuna cu Voronin la tot ce s-a intamplat?”

Europa Liberă: Da, cel care spune este chiar liderul PD, Marian Lupu.

Vlad Filat:
„Asta arata si capacitatea dansului de a vedea lucrurile. Iarasi o sa insist pe componenta morală. Nu domnul Lupu este cel care sa faca asemenea afirmatii si asemenea suspiciuni sa le lanseze. Revin a spune ca aceste intalniri au fost fireşti. Faptul ca Voronin nu vrea sa comunice cu Lupu si cu Ghimpu asta nu inseamna ca eu nu pot sa fac acest lucru. Vreau sa va spun ca in urma acestor discutii a fost si partea care a vizat interesul PLDM, si al meu personal. Chiar mi-a fost interesant procesul de negociere cu PD in vederea creării aliantei de centru-stinga, conditiile, competițiile care erau acolo, de exemplu, care mai repede ma arestează imediat dupa crearea acelei alianţe. Dar asta tine de alt aspect.

Ce tine de interesul larg national, noi suntem obligati sa indentificam o solutie pentru ca presedintele Moldovei sa fie ales. Candidatul AIE la functia de preşedinte al Republicii Moldova este Marian Lupu. Niciodata nu am facut alt enunţ.”

Europa Liberă: Pe de alta parte, domnul Voronin, cu text deschis, a spus ca nu este exclus ca si PCRM să propună o candidatură. Ce face PLDM?

Vlad Filat:
„PLDM va vota pentru candidatul AIE. Problema tine de rezultat. Ce vom obtine noi in rezultat? Am vorbit de la bun-inceput ca Republica Moldova nu ar rezista la alegeri anticipate. Ceea ce tine de procesul de reforme, de procesul economic care are loc, nu doar care e influentat de factorul intern, dar si cel regional sau faţă de cel mondial. Trebuie sa avem acest ciclu inchis de 4 ani de zile, pentru ca sa reusim sa realizam reforma, si sa obtinem maximum posibil pentru cetăţeni, inclusiv si in procesul de integrare europeană. De aceea, acest lucru deja, cine pe cine inaintează, nu este relevant.”

Europa Liberă: Bine, ajungem la primul tur al alegerii sefului statului. Există doua candidaturi. Una din partea AIE si alta din partea PCRM. Cine cu cine si pentru cine voteaza?

Vlad Filat:
„Deocamdata noi nu stim daca exista sau nu există. Deocamdata noi nu avem o idee foarte clara despre ce urmează sa se intample.”

Europa Liberă: Dar care este cea mai plauzibila variantă?

Vlad Filat:
„Pentru ca sa ajungem la o variantă plauzibilă trebuie sa ne asezam la masa de negocieri. Pentru ca sa ne asezam la masa de negocieri trebuie sa incepem cel putin sa discutam. Trebuie sa lasam la o parte securea razboiului. Doamnă Ursu, pur omeneşte, credeti ca mie imi este usor sa discut cu Voronin, cel care mi-a fabricat dosare penale, exproprieri, presiuni asupra familiei s.a.m.d.?”

Europa Liberă: Si v-a ofensat de atatea ori...

Vlad Filat:
„Mie nu imi este usor. Dar dincolo de faptul ca sunt om, am responsabilitati.”

Europa Liberă: Dar de ce discutia dvs. cu domnul Voronin se interpretează ca ati pune la cale ceva pe la spatele domnului Lupu sau domnului Ghimpu?

Vlad Filat:
„Dar cine este domnul Lupu? Eu nu am nevoie de acceptul cuiva ca sa discut, nici pe interior, nici in exterior.”

Europa Liberă: Domnule Filat, sincer iarasi vreau sa va intreb: domnul Voronin nu ascunde sa spuna ca el isi doreste sa revina la putere. El ar face orice sa ajunga la guvernare.

Vlad Filat:
„Doar un «politician mort» nu-si doreste sa revina la putere. Pentru politicienii adevarati este important sa ajunga la putere si sa se mentina cit mai mult.”

Europa Liberă: Bine, atunci sa va intreb daca cu sprijinul domnului Filat domnul Voronin ar putea sa ajunga la putere?

Vlad Filat:
„Daca e sa privim lucrurile asa, atunci ar trebui sa dau raspunsuri la ipoteze lansate intr-o maniera cinica. Datorita domnului Filat si PLDM, Voronin a plecat de la guvernare, si PLDM a oferit posibilitate multora sa se manifeste acum a fi foarte anticomunisti, in a fi la guvernare si asa mai departe. Aici ar trebui cel putin sa existe corectitudine. Si in rest, eu vreau sa fiu judecat dupa fapte.

Am constatat o situatie penibilă care se intampla vis-a-vis de PLDM. Pe parcursul a trei ani si un pic de la lansarea partidului, au fost lansate suspiciuni, scenarii diabolice, precum ca PLDM e un proiect comunist si asa mai departe. Si continua sa fie acelasi lucru. Revin in a spune ca este o abordare incorectă.”

Europa Liberă: Cum se deblochează acest blocaj politic, care e unul interminabil.

Vlad Filat:
„Vis-a-vis de alegerea presedintelui Republicii Moldova, trebuie sa identificam această solutie, respectind o conditie, care pentru PLDM este fundamentală. Legalitatea. Principiul legalitatii. Si in rest, discutii, negocieri, indentificări, solutii...”

Europa Liberă: Domnule Filat, se zice ca ar fi trei variante pentru depasirea crizei politice: prima-se gasesc trei voturi de la comunisti, a doua - se creează o coalitie largă doar pentru alegerea sefului statului, a treia - se modifica Constitutia. Acestea sunt variantele de moment...

Vlad Filat:
„Si la modificarea Constitutiei sunt două variante. Modificarea articolului 78 in conformitate cu initiativele AIE si in conformitate cu asteptarea pe care o are cetateanul din Republica Moldova, adica sa-i oferim dreptul sa-si aleaga presedintele prin vot direct, sa-i oferim cea mai corecta solutie.”

Europa Liberă: Eu stiu ca PLDM insista ca presedintele sa fie ales cu votul direct al cetateanului.

Vlad Filat:
„PLDM doar spune despre faptul ca aceasta este cea mai corectă solutie.”

Europa Liberă: Cum se ajunge la acest deznodamant constitutional?

Vlad Filat:
„Doar prin consens. Foarte interesant, uitati-va ce se intampla. AIE insistă acum sa fie modificata Constitutia avind la bază initiativa PCRM. Comunistii, care au inaintat initiativa respectiva – nu mai vor. E un non-sens. Pe cind, oamenii vor sa-si aleaga presedintele prin vot direct.”

Europa Liberă: Daca se alege presedintele prin vot direct, atunci candidatura domnului Filat va fi propusa pentru functia de sef de stat?

Vlad Filat:
„Cind vorbesc despre faptul ca trebuie sa ne asezam, sa discutam, sa negociem, am in vedere sa identificam solutii pentru intreg parcursul: modificarea Constitutiei, cind vor fi alegerile. Spre exemplu, daca ar fi o intelegere, alegerile presedintelui pot fi organizate odata cu cele locale. Este primul tur, al doilea tur de scrutin. Deci, fara cheltuieli suplimentare. Eu spun ca idee, nu ca pozitie pe care vom insista. Cum inaintam candidatii, si asa mai departe. Sunt foarte multe lucruri, care, la masa de tratative pot fi discutate si se poate gasi un compromis rezonabil.”

Europa Liberă: Pina la urma ce se intampla? Se renunta la republica parlamentar si se mentine legal o republica semi-prezidentială, cum e, cum poate fi?

Vlad Filat:
„Noi vorbim in continuare despre modificarea modalitatii alegerii sefului statului, nu vorbim despre prerogative. Pina la regim mai avem. Doar că un presedinte ales prin vot direct are mandat puternic cetatenesc pentru exercitarea acestui mandat. Nu este produsul unor intelegeri in Parlament, in cazul dat, care sunt foarte dureroase. Eu am spus-o sincer, facind abstractie de o eventuală candidatura a mea la functia de presedinte.

Eu vreau un presedinte care sa aiba si autoritatea necesara, pentru ca sa fii cu adevărat cel care reprezintă ţara. In caz contrar, daca venim prin forţări, interpretari, presiuni, ca se zvoneşte si acest lucru, atunci nu există autoritatea necesara, si va trebui tot timpul pusa la indoiala această autoritate. Si este o probleme in primul rind pentru presedinte, in consecinţă pentru rezultatul activitatii dinsului.”

Europa Liberă: Domnule Filat, dumneavoastra excludeti definitiv crearea unei alianţe PCRM – PLDM? Pentru ca se discuta zilnic, si de asta insist si eu sa va intreb transant. Or, chiar dumneavoastră ati spus ca doctrinele sunt foarte diferite, si o eventuala asemenea coalitie rosu-verde nu va fi inteleasă de opinia publica.

Vlad Filat:
„Noi suntem incompatibili. Eu nu am ce comenta la acest subiect.”

Europa Liberă: Da sau nu? Excludeti sau nu excludeti o coalitie PLDM-PCRM?

Vlad Filat:
„Eu nu sunt la alba-neagra, da sau nu? Eu nu vreau sa dau raspunsuri la lucruri care sunt false. Daca eu as raspunde in maniera in care solicitati dvs., inseamna ca eu ar trebui sa iau in serios o eventuală posibilitate de alianţă cu PCRM. Eu nici acest lucru nu vreau sa-l iau in calcul.”

Europa Liberă: Un consens politic care poate fi?

Vlad Filat:
„Urmează sa vedem care e. Atita doar ca el urmează a fi realizat la masa de negocieri.”

Europa Liberă: Cind vor fi desemnati vice-ministrii? Daca e sa-l citez pe domnu Ghimpu, el considera ca PL este discriminat la distribuirea posturilor de vice-ministru.

Vlad Filat:
„In primul rind nu a fost distribuire. In cadrul AIE nu am finalizat discutiile pe marginea acestui subiect. Eu nu stiu cum poti fi discriminat pina in momentul cand nu s-a luat o decizie finală.”

Europa Liberă: De ce se tergiverseaza discutiile si mai ales numirile?

Vlad Filat:
„Pentru ca avem puncte diferite de vedere. Eu insist in a spune ca ministrul are dreptul sa-si faca echipa.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu insistă a spune ca responsabilitatea pentru guvernare e una colectivă in cadrul coalitiei liberal-democrate.

Vlad Filat:
„Responsabilitatea pentru guvernare este prin activitate, nu prin plasarea oamenilor in functii.”

Europa Liberă:Si totusi, cand vor fi desemnati vice-ministrii?

Vlad Filat
: „Eu sper ca foarte curind. Vom discuta in Alianţă, in cadrul Consiliului. Punctul nostru de vedere ramine neschimbat. Acceptam eventual devieri de la această abordare punctual, adica vorbind eventual despre o persoana concreta, despre un minister concret, dar nu ca principiu.”

Europa Liberă: Din cate cunosc, astazi va fi convocat Consiliul AIE. Care din problemele existente sunt prioritare pentru discutiile din cadrul Consiliului?

Vlad Filat:
„Avem sa discutam legea bugetului, care urmează sa o aprobam la guvern in aceasta saptamana si sa o remitem parlamentului. Avem sa discutam inclusiv la capitolul preturi. Avem de discutat multe.”

Europa Liberă: De ce insistati sa spuneti ca nu sunteti un premier-marionetă. Credeti ca cineva va poate influența?

Vlad Filat:
„Sa fie clar ca nu poate cineva sa ma influențeze. Cineva poate sa incerce. Cu Telecomul a fost o incercare. Nereusită. S-a facut abstractie caci nu era vorba de mine, era vorba de oameni, care urmau sa fie afectati in modul cel mai direct de această abordare a unui grup de interese.”

Europa Liberă: Cand ar putea avea loc alegerile locale?

Vlad Filat:
„Dupa data de 3 iunie. Cred ca este necesar ca pina la sfirsitul lunii iunie sa finalizam si turul 2 al scrutinului pentru alegerile locale generale.”

Europa Liberă: Am inteles ca PLDM va avea candidati in toate localitatile Moldovei pentru functia de primar dar si pentru consilierii locali, raionali. Cine va fi candidatul PLDM la functia de primăr al Chisinaului?

Vlad Filat:
„Pentru noi reprezintă o situatie care necesita analiză, o abordare foarte ratională, pentru ca acest candidat al PLDM sa reusească sa castige functia de primar general al capitalei.”

Europa Liberă: De ce este important sa castigati primaria municipiului Chisinau?

Vlad Filat:
Cred ca pentru orice partid politic, batalia pentru sefia capitalei este una care reprezintă un exercitiu in rezultatul caruia se arata forţa partidului. Sigur, candidatul joaca un rol important, dar si componenta politica. Partidul, forta partidului sub aspect politic este la fel de importanta. In teritorii, la nivel de primarii, acolo, oamenii votează pentru un om concret, mai putin pentru partid. La oras, aici contează foarte mult si partidul.
XS
SM
MD
LG