Linkuri accesibilitate

27.02 - București: Vizita delegației parlamentare ruse în România


Egor Stroiev în 2008
Egor Stroiev în 2008

Discuţiile purtate de Egor Stroiev cu premierul Adrian Năstase şi cu preşedintele Ion Iliescu prefaţează o relansare a relaţiilor romano-ruse.



27 februarie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Tania Radu).

Vizita unei delegații parlamentare ruse la București.

Astazi s-a încheiat vizita de doua zile la Bucureşti a unei delegaţii ruse conduse de Egor Stroiev, preşedintele Camerei Superioare din Parlamentul de la Moscova. Stroiev s-a întilnit în cursul zilei cu premierul Năstase şi cu şeful statului, Ion Iliescu. Deprecierea relaţiilor economice ruso-romane s-a datorat faptului că ambele ţări au fost în ultimii ani nepotrivit sfătuite din afară, a declarat, între altele, Egor Stroiev.
După cum veţi putea auzi şi din relatarea Taniei Radu, în timpul contactelor avute de Stroiev la Bucureşti s-au făcut şi numeroase trimiteri, directe sau implicite, la victoria categorică a comuniştilor în scrutinul de duminică de la Chişinău
.

Prezenţa lui Egor Stroiev la Bucureşti nu este numai cea a unui preşedinte de cameră parlamentară, ci, în mod evident, a unui emisar al puterii de la Moscova în contextul unei noi puteri instalate la Bucuresti. Discuţiile purtate de domnia sa cu primul ministru Adrian Năstase şi cu preşedintele Ion Iliescu prefaţează o relansare a relaţiilor romano-ruse. La nivelul declaraţiilor pare să fie vorba, deocamdată, doar de domeniul economic.

Ieri, după întrevederea cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, acesta a deplîns scăderea drastică a comerţului cu Rusia, al cărui volum este acum de 5 ori mai mic decît în 1989, precum şi a pierderii pieţei ruse pentru industria de mobilă şi pentru vinurile romanesti. În consecinţă, la Palatul Victoria s-a decis astazi, constituirea unui grup mixt de promovare economică, însărcinat cu găsirea debuşeelor concrete de colaborare.

Adrian Năstase: „În cadrul discuţiilor caere au fost extrem de utile şi de pragmatice, am discutat despre legăturile pe care le putem stabili cu regiunile şi zonele reprezentate de catre reprezentanţii din aceasta delegaţie, şi am stabilit crearea unui grup de promovare economica, care va fi format din reprezentanti ai ministerelor şi ai camerelor de comerţ şi industrie şi care, în următoarele două luni vor face vizite în aceste zone.”

Premierul Năstase a adresat, cu acest prilej o invitaţie premierului rus Mihail Kasianov de a vizita Romania. O invitaţie similară a fost deja formulată de preşedintele Ion Iliescu pentru preşedintele rus Vladimir Putin, prezenţa lui Stroiev la Bucureşti fiind interpretată, chiar de acesta, ca un prim pas de răspuns la aceasta invitaţie. La Cotroceni unde preşedintele Consiliului Federaţiei a fost primit de şeful statului roman s-au discutat probleme economice, dar nu numai.

Ion Iliescu: „În plan politic noi credem că trebuie să depăşim toate tarele trecutului şi să creăm un climat de relaţii normale, bazate pe încredere reciprocă şi pe interese reciproce.”

Puterea instalată la sfîrşitul anului trecut la Bucuresti este pe cale să dea o cu totul altă turnură relaţiilor cu Moscova, după ce negocierile pentru tratatul politic de bază cu Rusia au stagnat practic pe perioada guvernării de coaliţie dintre 1996 şi 2000, ele ar putea reintra în actualitate. Nu există o explicaţie mai bună pentru speranţa că Vladimir Putin ar vizita Romania. Iniţiat ca proiect în timpul prezidenţiatului lui Iliescu înainte de ʼ96, tratatul s-a blocat pe căteva chestiuni delicate: restituirea tezaurului romanesc, prezenta în textul documentului a unei formulări care să condamne tratatul Ribbentrop-Molotov, cerută de Romania, dar respinsă cu înverşunare de Rusia şi solicitarea părţii ruse dea fi stipulată obligaţia ca Romania să nu facă parte din nici o alianţă militară împotriva Rusiei.

Un acord asupra acestor aspecte, ar putea duce la parafarea tratatului, mai ales că al are acum şanse să fie ratificat de Parlament, spre deosebire de tratatul bilateral cu URSS, parafat de Iliescu şi Gorbaciov înainte de dezmembrarea URSS, dar niciodată trecut prin Parlament. Un impas greu de depăşit poate fi însă cel referitor la alianţeie militare, dacă judecăm după ultimele declaraţii ale guvernului romani, care se declară gata la eforturi suplimentare în vederea admiterii in NATO.

Din nou, la nivelul declaraţiilor, orientarea spre Occident a guvernării PDSR, considerînd aici Uniunea Europeană, NATO şi organismele financiare internaţionale, nu a fost anulată. Semnalele neliniştitoare nu lipsesc însă, fie că este vorba de numirea la conducerea serviciilor secrete şi a comisiilor parlamentare din acest domeniu a unor persoane cu legături notorii în fosta Securitate, fie, de pildă, de rezultatele alegerilor din republica Moldova şi de reacţia autorităţilor romane la noua situaţie.

Ion Iliescu a declarat azi, în prezenţa lui Stroiev că indiferent de cine va conduce la Chişinău, relaţiile Romaniei cu Republica Moldova trebuie să continue şi să se dezvolte. În opinia sa votul a consfinţit acolo disperarea unei populaţii sărăcite, care a ales singura putere politică încă neangrenată în guvernare.
XS
SM
MD
LG