Linkuri accesibilitate

26.02 - București: PDSR - Iugoslavia - NATO


Declaraţiile de fidelitate faţă de NATO au fost unele rostite cu jumătate de gură, şi pentru a drege busuiocul.



26 februarie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea).

PDSR - Iugoslavia - NATO.

Aşa după cum aţi putut afla şi din corespondenţa lui Petru Ionescu, preşedintele Ion Iliescu nu a prezidat aceasta reuniunea executivului deşi în prima parte a zilei se vorbea despre prezenţa sa în acel cadru ca aproape o certitudine. E limpede că primul ministru Năstase, avînd acordul Cotroceniului sau poate încercînd să-şi personalizeze mesajul, chiar printr-o comparaţie tacită cu unele controversate ieşiri în arenă ale preşedintelui, premierul, deci, a intenţionat să transmită Occidentului un mesaj cît mai lipsit de echivoc în ceea ce priveşte sinceritatea demersurilor guvernului pentru aderarea la NATO. O sinceritate pe care observatorii politici au pus-o mai ales, în ultima perioadă, între ghilimele, în condiţiile în care unele declaraţii viguroase pro NATO ale noii puteri, contrastau, de pildă, cu promovarea în funcţii cheie a unor foşti
ofiţeri ai poliţiei politice comuniste. Rămîne de acută notorietate, în acest context, cazul lui Ristea Priboi, fost consilier încă din 1996 al actualului premier şi actualmente deputat PDSR şi şeful comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informatii Externe.

Revenind la situaţia specifică a relaţiei noii puteri cu NATO, liderii PDSR au avut o pozitie destul de echivocă faţă de unele din acţiunile alianţei. Declaraţiile de fidelitate faţă de NATO au fost în special, în timpul şi după bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei, unele rostite cu jumătate de gură, şi cum s-ar spune, pentru a drege busuiocul. Ar putea fi citată, de exemplu, pozitia iniţială a PDSR de condamnare a bombardamentelor NATO asupra provinciei Kosovo, opozitie exprimată în fraze pătimaşe cu critici ale „intervenţiei Occidentului” şi invocarea tradiţionalei prietenii dintre Romania şi Serbia.

Cîteva zile mai tîrziu, PDSR avea să revină la sentimente mai bune faţă de Occident, dînd publicităţii un mesaj complet diferit, adică, indubitabil şi reconfortant pro-occidental. Nu se prea ştie însă ce reziduuri a putut lăsa printre liderii PDSR acel moment Kosovo care a întărit considerabil imaginea externă a Romaniei. Recent, într-un interviu acordat cotidianului bulgar TRUD, Munca, pe romaneste, şeful statului Ion Iliescu a spus „Din păcate în cazul crizei din Kosovo, la Rambouillet nu s-a mai repetat succesul de la Dayton, iar NATO s-a decis să foloseasca forţa împotriva Serbiei. Dar, aşa cum s-a văzut, folosirea forţei a dat naştere la noi suferinţe, fiind doar o soluţie de moment.”

În interviul amintit, domnul Iliescu nu a socotit oportun să facă referire la destinatarul atacului aliat, adică regimul dictatorial al fostului preşedinte Miloşevici.
XS
SM
MD
LG