Linkuri accesibilitate

Tatonarea terenului pentru o soluție tehnică?


Declarații ale lui Voronin, un vot PLD - PCRM în plen, îl determină pe Marian Lupu să vorbească despre o viitoare alianță roș-verde.

Va face partidul premierului Filat o înţelegere cu partidul lui Voronin pentru a putea fi votat preşedintele? Partidul Democrat înclină să creadă că da, şi se arată îngrijorat că astazi opoziţia comunistă a votat împreuna cu liberal-democratii în Comisia de sanatate pentru un proiect legat de activitatea farmaceutică. Liberalii par mai relaxaţi si spun că au vazut multe în viaţa lor parlamentară, şi continuă să creadă în buna credinţa a aliaţilor la guvernare. Asadar, ce-a fost azi in Parlament şi ce se poate înţelege?

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin vorbeşte deja de câteva zile despre o posibilă soluţie tehnică care ar exista pentru alegerea şefului statului. Soluţie asupra căreia ar putea conveni cu liberal-democraţii, ca cel mai numeros grup parlamentar din coaliţia de guvernământ, şi care n-ar însemna neapărat spargerea alianţei existente şi crearea unei coaliţii noi, între PCRM şi PLDM.

Rugat astăzi de noi să-şi detalizeze ideea, liderul comuniştilor ne-a spus următoarele:
“Foarte simplu – dacă noi toţi conştientizăm că este necesar de ieşit din această criză profundă politică, înseamnă că ne-am înţeles o dată toţi, toate fracţiunile şi, în mod tehnic, votăm candidatura preşedintelui RM. Să nu fie condiţii de genul – crearea noilor alianţe etc... Pentru că alianţa obligă. Fiecare fracţiune are platformă proprie şi când se face alianţă, se amestecă aceste idei şi nu se mai înţelege pentru ce a votat alegătorul. Dar pentru a ieşi din criză, noi suntem de acord o dată, tehnic, să votăm pentru candidatura acestui preşedinte.”

Nervozitate în coaliția de guvernămînt?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct


Vladimir Voronin afirmă că, pentru a discuta această soluţie, va solicita o întrevedere liberal-democraţilor. Liderul grupului parlamentar al acestora, Mihai Godea se arată însă neîncrezător că problema alegerii şefului statutului se poate soluţiona atât de usor.

Mihai Godea: “Noi ne-am obişnuit deja cu declaraţiile lui Voronin – e foarte simplu, în interesul partidului său, să lanseze tot felul de supoziţii. Dar eu nu cred că va fi suficientă o soluţie tehnică. Dacă dumnealui crede că este posibilă o colaborare cu noi în privinţa alegerii şefului statutului, atunci cred că e posibilă o colaborare în această problemă şi cu întreaga alianţă.”

Soluţia comuniştilor care, aparent, nu este deocamdată decât o propunere, crează însă un nou motiv de nervozitate în coaliţia de guvernământ. Primii au răbufnit democraţii, care au declarat astăzi că se încearcă distrugerea alianţei. Ce-i drept, pretextul a fost altul şi anume un vot comun al comuniştilor şi liberal-democraţilor pe un proiect de lege văzut cu ochi răi de către democraţi. Vot care vine după o neînţelegere la nivel de guvern între democraţi şi liberal-democraţi pe problema tarifelor la telefonia fixă.

Speakerul Marian Lupu: “Noi avem astăzi primul caz în plen când pe o chestiune s-a înregistrat un vot comun între PCRM şi PLDM. Chiar aş vrea să înţeleg şi eu ce înseamnă aranjament tehnic, pentru că ceea ce văd eu este o deviere foarte puternică de la acordul de constituire a alianţei. Acest caz, ca şi alte multe cazuri, denotă că suntem martori că se tatonează terenul pentru distrugerea alianţei şi crearea unei alianţe roş-verde.”

S-ar putea totuşi ajunge la o înţelegere între partidul premierului şi comunişti în problema alegerii şefului statutului fără riscul distrugerii alianţei de guvernământ?

Analistul politic, Corneliu Gurin, se arată sceptic: “Nu cred ca este posibil pentru PLDM pentru ca asta ar insemna ca vor renunta la ceea ce au declarat anterior si ar bulversa lucrurile in alianta. Acest lucru nu le este convenabil, nu pentru ca si-ar iubi partenerii, ci pentru ca au semnat un document pentru care au nevoie de o sustinere externa considerabila, iar daca acordul de constituire a aliantei va fi incalcat, aceasta ar insemna o reactie externa negativa. O varianta ar putea fi, probabil, modificarea Constitutiei prin voturile PCRM cu ale PLDM, fie pe proiectul aliantei, fie pe cel al comunistilor. Si atunci nici comunistii nu vor vota pentru presedintele aliantei, dar nici problema nu va ramane nesolutionata.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG