Linkuri accesibilitate

Ministrul de interne bulgar cere verificarea fiscală a tuturor politicienilor tranziției


Tvetan Tvetanov
Tvetan Tvetanov

Aflat el însuși în colimatorul fiscului, Țvetan Țvetanov se pronunță pentru o nouă morală în politică.


Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a cerut astăzi Agenției de stat a veniturilor să verifice proprietățile președintelui, fost comunist Gheorghi Părvanov. Familia lui Țvetanov a fost în ultimele luni obiectul unei revizii fiscale în urmă acuzațiilor că numărul 2 în partidul de guvernământ a cumpărat în scurt timp câteva apartamente în centrul capitalei bulgare, că apare numai în costume Armani și a devenit amator de ceasuri și telefoane mobile din cele mai scumpe.

Viceprim-ministrul a declarat că ar fi foarte interesant de aflat cu ce proprietăți și-a început primul mandat de președinte liderul foștilor comuniști și cu ce își va încheia, peste mai puțin de un an, cel de al doilea. Țvetanov care a fost numit, cu o săptămînă în urmă, șef al campaniei electorale a centriștilor, a cerut o nouă morală în politica. El a sugerat să fie verificați de fisc toți politicienii tranziției.

Reacția a clasei politice nu a întârziat. Spre surprinderea mediilor în apărarea socialistului Pârvanov primul a vorbit ex-premierul din Uniunea forțelor democratice Ivan Kostov care a declarat că Țvetanov se află în criză de nervi și încearcă să redirecționeze interesul mediilor fața de îmbogățirea sa inexplicabilă. Kostov a amintit că de 12 ani încoace toți liderii politici și înalți funcționari de stat sunt obligați să depună anual declarații publice de avere la Camera de conturi.

Sistemul de verificare întra în funcțiune de fiecare dată când apar neconcordanțe între cele declarate și modul de viață, a declarat Kostov.

A urmat reacția celui mai popular canal privat de televiziune BTV, care a anunțat că nu este adevărat afirmația lui Țvetanov că unul din moderatorii săi Ivo Indjhev a fost eliberat după ce a anunțat în emisiunea sa, citând surse anonime, că președintele socialist a cumpărat un apartament în valoare de 100 000 de euro.

Mișcarea țaristă (NDSV) aflata la guvernare în peioada 2001-2009, din care un mandat – în coaliție cu foștii comuniști, a cerut de la noul organ anticorupție (așa zisul BORCOR) să verifice comportamentul primului ministru Borisov în cazul Mișo zis Berea. În internet și în mediile electronice au apărut înregistrări audio în care Borisov ordona șefului vămilor Tanov să fie sistată o inspecție la fabrica lui Mișo.
XS
SM
MD
LG