Linkuri accesibilitate

Faţeta benefică a lucrurilor dizgraţioase


Nu cred că noi ducem lipsa discursirilor însufleţitoare despre lucruri frumoase sau faţete pozitive.


Îmi amintesc de o discuţie vie pe care am avut-o odată cu un intelectual care tocmai devenise politician. Proaspătul om politic mi-a adresat următorul reproş: „Nu vă înţeleg eu pe voi, cei care descrieţi realitatea molodvenească numai în culori negre, care vedeţi numai probleme şi defecte. Or, în Moldova există atîtea lucruri pozitive pe care voi le evitaţi. Iar de cele mai multe ori chiar şi lucrurile negative despre care vorbiţi voi, ziariştii, au şi o faţetă frumoasă. Iată, de pildă, toţi descriu în culori negative exodul populaţiei, dar există şi faţeta frumoasă a fenomenului – gasterbeiterii trimit banii în ţară şi se europenizează. De ce nu vorbiţi despre partea frumoasă a exodului?”

Realitatea cu amănuntul văzută de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


Acesta a fost reproşul intelectualului convertit la politică care, recunosc, m-a cam descumpănit. În primul rînd, eu nu cred că noi ducem lipsa discursirilor însufleţitoare despre lucruri frumoase sau faţete pozitive. Asemenea discursuri există cu duiumul şi ele răsună nu doar pe culmile politicii, ci şi pe palierele inferioare ale construcţiei statale. Avem o sumedenie de cîntece duioase despre frumuseţea patriei, dar şi declaraţii pompoase despre tot felul de realizări şi faţete pozitive, pe care nu e nevoie să le cauţi cu lumînarea. Acelaşi exod al populaţiei a fost descris în culori îmbietoare nu o dată.

Păi, chiar zilele astea prorectorul Universităţii de Stat de Medicină a precizat că migrarea medicilor moldoveni peste hotare are şi un aspect pozitiv, acela că medicii plecaţi asimilează nişte cunoştinţe pe care le transmit colegilor rămaşi în Moldova.

Îmi imaginez cît de mult s-a bucurat intelectualul-politician la auzul acestei ştiri. Faţeta pozitivă a faptului trist a fost pusă în lumină cu brio, nu-i aşa? Mai mult, la rigoare, faţeta pozitivă poate fi accentuată şi mai apăsat, şi mai insistent, aşa ca fenomenul nici să nu mai pară deloc negativ, ci să fie prezentat ca o mare realizare. Şi, iată, aflăm că în cadrul unui proiect susţinut de Comisia Europeană şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie medicii moldoveni stabiliţi în Germania colaborează fructuos cu cei rămaşi acasă. Păi, aşa stînd lucrurile, te întrebi dacă mai e o problemă plecarea medicilor moldoveni din Moldova. Din perspectiva intelectualului-politician, migrarea asta ar putea să pară o adevărată mană cerească.

Lăsînd gluma la o parte, reproşul politicianului mi se pare bizar şi nefondat. Nu trăim încă într-un spaţiu care să ne umple sufletele de optimism şi voie bună. Aşa că ar mai trebui o vreme suportate şi discursurile despre lucrurile triste şi faţetele negative...
XS
SM
MD
LG