Linkuri accesibilitate

Obama: „Suferința și vărsarea de sînge sînt revoltătoare si inacceptabile”


Președintele Barack Obama comentează situația din Libia la Washington
Președintele Barack Obama comentează situația din Libia la Washington

Obama și-a exprimat îngrijorarea față de actele de violență împotriva civililor.


In Libia, Muammar Qadhafi se agata de putere si ucide cu singe rece, populatia revoltata. Cum reactioneaza Statele Unite ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Presedintele Barack Obama s-a intretinut ieri cu lideri din Franta, Marea Britanie si Italia pentru a discuta despre situatia din Libia. In conversatii separate cu presedintele Sarkozy, premierul Berlusconi si premierul David Cameron, Obama si-a exprimat ingrijorarea cu privire la actele de violenta impotriva civililor, care protesteaza impotriva regimului, in Libia. Dupa ce a fost criticata pentru raspunsul lent la criza din Libia, administratia Obama face acum apel la comunitatea internationala sa-l condamne pe liderul libian si sa organizeze asistenta umanitara.

Oficialitati americane au spus ca toate optiunile sint luate in considerare, inclusiv o zona de non-survol care sa impiedice fortele care-l sprijina pe colonelul Qadhafi sa atace populatia. Cu o zi inainte, presedintele Obama a denuntat regimul colonelului Muammar Qadhafi, spunind ca acesta nesocoteste toate standardele de decenta si spirit umanitar, uciging sute de manifestanti pro-democratie. Seful executivului american a cerut administratiei sale sa gaseasca solutii, in afara unei interventii militare, menite sa puna capat violentelor.

Dupa ce s-a intilnit la Casa Alba cu secretarul de stat, Hillary Clinton, presedintele Obama s-a alaturat liderilor europeni si regionali, care se pronunta pentru inasprirea sanctiunilor impotriva regimului de la Tripoli. „Suferinta si varsarea de singe sint revoltatoare si inacceptabile”- a spus Barack Obama, continuind, „La fel sint si amenintarile si ordinele de a impusca manifestanti pasnici si de a continua sa pedepseasca populatia Libiei”. In declaratia sa, seful executivului american nu s-a referit direct la Muammar Qadhafi. „Dupa cum a spus un libian” – a mai aratat Obama, „Vrem doar sa putem trai ca fiinte umane. Aspiratii fundamentale inspira actuala revolta. Statele Unite vor continua sa se pronunte pentru libertatea, justitie, si demnitate umana. Lumea intreaga priveste” – a mai declarat presedintele.

In ultimele zile, administratia democrata a fost invinuita – cel mai recent intr-un editorial din Washington Post - ca ar folosi acum, in cazul Libiei, aceasi retorica palida, indemnind la retinere si vorbind despre valori universale, la care s-a recurs in timpul manifestatiilor din Egipt, Bahrein si alte tari cu regimuri considerate pro-americane.

Muammar Qadhafi nu este un prieten al Americii. Nu este deloc clar insa daca presedintele Obama are vreo influenta asupra desfasurarilor din Libia. In Egipt, legaturile militare si de securitate sint adinci, dar Libia este inca o mare necunoscuta, cu o structura de putere incerta, o armata imprastiata, sprijinita de mercenari, si diviziune tribale acute.
XS
SM
MD
LG