Linkuri accesibilitate

Bruxelles: premierul rus Putin îngrijorat de impactul revoltelor din țările arabe asupra Caucazului de nord


Premierul Rusiei Vladimir Putin care se afla la Bruxelles şi-a exprimat îngrijorarea în legatură cu situaţia din nordul Africii şi cu posibila intărire a poziţiilor grupărilor islamice radicale.

Suntem îngrijoraţi de ceea ce se intimplă în nordul Africii si credem că ar putea avea un impact negativ asupra Caucazului de nord şi asupra altor regiuni ale lumii, inclusiv asupra Europei, a declarat Vladimir Putin la conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Acesta a spus că a discutat cu politicianul rus şi despre nevoia respectării drepturilor omului şi a legii in Rusia. Pe agenda convorbirilor Rusia –Uniunea Europeana s-au aflat chestiunile energetice şi comerciale cît şi solicitarea repetata a Moscovei de a se ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ruşi în spaţiul comunitar.

În domeniul energetic au existat divergenţe între cele două părţi, Vladimir Putin fiind împotriva noii politici energetice a Uniunii care cere ca o singura companie sa nu deţină şi sursa de energie si reţelele de distribuţie. Putin a spus că măsura ar însemna de fapt „o confiscare a proprietăţii”, afectînd grav interesele companiei de stat Gazprom.

Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că măsura este în concordanţă cu legislaţia Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi că a fost legiferata de Uniunea Europeana si va incuraja competiţia deschisă in domeniul energetic. Rusia nu face parte din OMC.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG