Linkuri accesibilitate

MoldTelecom - dihonia dintre PD și PLD


Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc

PCRM toarnă gaz pe foc insinund că PD ar determina prin trafic de influență agenți economici de stat să-și mute conturile la banca lui Vlad Plahotniuc.


Premierul Vlad Filat l-a certat aspru săptămâna aceasta pe ministrul economiei Valeriu Lazăr pentru scumpirea tarifelor MoldTelecom, decisă în decembrie şi aplicabilă din primăvară. Din declaraţia lui Filat n-au lipsit cuvinte ca „complicitate” şi „monopol” şi nici insinuarea că Lazăr nu ajută deloc guvernul în scandalul MoldTelecom, într-o perioadă cânt moldovenii sunt confruntaţi cu „alte scumpiri”. Din guvern, disputa Moldtelecom a ajuns astăzi în parlament.


Opoziţia nu a ratat şansa să atragă astăzi atenţia în Parlament asupra disensiunilor ce riscă să certe între ele cel puţin două componente ale alianţei de guvernământ. După ce un deputat comunist l-a acuzat în plen pe preşedintele parlamentului că şi-ar fi depăşit atribuţiile convocându-i în ajun pe mai mulţi şefi de instituţii de stat să discute problema Moldtelecom-ului, la rampă a ieşit şi liderul acestora, Vladimir Voronin. El a anunţat că urmare a acestei şedinţe, monopolistul şi-ar fi retras conturile de la o bancă de stat şi le-ar fi transferat la alta, despre care se crede că ar fi controlată de adjunctul lui Lupu, Vlad Plahotniuc.

Informaţia a fost infirmată însă de deputatul democrat. Vlad Plahotniuc: „După ce a sunat declaraţia domnului Voronin, m-am documentat şi am aflat că Moldtelecom are conturi în Victoriabank încă din 2007. Acum e 2011. Cred că a speculat dl. Voronin. Poate o fi afectat că multe întreprinderi au plecat de la Fincombank.”

Aluzia lui Vlad Plahotniuc se referă la banca care ar aparţine fiului liderului comunist şi despre care presa scria anii trecuţi că ar fi captat conturile mai multor companii de stat prin presiunea comuniştilor aflaţi atunci la putere.

Circ al unor speculații politice?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Acum comuniştii lasă de înţeles că democraţii ar încerca prin trafic de putere să împingă mai mulţi agenţi economici în braţele băncii unuia dintre liderii democraţi. Iar liberal-democraţii premierului s-ar opune.

Rugat să comenteze aceste insinuări, liberal-democratul Victor Bodiu a spus: „Nu-mi este clar ce se întâmplă, dar am observat că în ultimul timp mai multe societăţi cu capital de stat părăsesc Banca de Economii şi aleg una şi aceiaşi bancă în schimb.”

Lunea trecută, înainte de pleca într-o deplasare privată din care încă nu s-a întors, premierul Vlad Filat a semnat o dispoziţie în care îl acuza pe cel mai important reprezentant democrat din cabinet, vice-premier şi ministru al economiei Valeriu Lazăr, de complicitate cu Moldtelecom-ul în dorinţa acestuia de a majora semnificativ tarifele la telefonia fixă în care premierul vede „o sfidare şi lipsă de bun simţ”.

Secretarul general de stat, Victor Bodiu a explicat ulterior că gestul premierului a intervenit după ce vice-premierul i-ar fi neglijat indicaţiile de a interveni pentru stoparea majorării. Valeriu Lazăr a ripostat şi a zis că neînţelegerile scoase în public de premier fac parte dintr-un scenariu politic, şi nu unul economic.

L-am întrebat astăzi pe speaker ce a avut în vedere subalternul său pe linie de partid. Marian Lupu: „Probleme serioase, în loc să fie de-o manieră profesională, unitară abordate, impresia mea este că se face mai multă speculaţie politică, chiar transformându-se toată situaţia într-un circ. Acest circ poate să nu fie chiar atît de naiv şi lipsit de conţinut şi obiective. Se încearcă dacă nu răsturnarea bărcii, atunci cel puţin clătinarea ei.”

Să sugereze oare democraţii că partenerii lor de coaliţie, adică liberal-democraţi, joacă împotriva lor împreună cu comuniştii? Liderul grupului parlamentar al liberal-democraţilor, Mihai Godea respinge această speculaţie: „Noi nu vedem justificarea economică a majorării acestor tarife şi acolo unde există interes diferit de interesul cetăţeanului, vom da riposta cuvenită.”

Vom mai adăuga că între timp, operatorul naţional de telefonie fixă şi-a amânat majorarea decisă încă în decembrie şi care urma să fie aplicată din 1 martie, iar calculele companiei au intrat în atenţia agenţiei antimonopol. Agenţie care, de fapt, printr-o decizie mai veche de a-i retrage calitatea de „monopolist” i-a permis operatorului de stat să-şi mărească tarifele fără consultarea guvernului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG