Linkuri accesibilitate

O nouă doctrină militară - condiție a reformării armatei


Vitalie Marinuță
Vitalie Marinuță

Ministrul apărării Vitalie Marinuță: „Integrarea euro-atlantică este adoptarea setului de valori democratice care se deosebesc radical de cele sovietice”.



Vitalie Marinuţă:
„Priorităţile Armatei Naţionale reies din necesitatea ei stringentă de a se reforma. Avem o armată în strictă necesitate de a fi restructurată, remodelată în aşa mod ca să corespundă cerinţelor timpului de azi. Prioritatea numărul unu este aprobarea la nivel de stat a documentelor strategice, ce ne vor permite să mergem înainte. Ce am în vedere? Este aprobarea strategiei securităţii naţionale, pe care nu o avem, cu toate că deja avem 20 de ani de independenţă. Din ea va reieşi strategia militară naţională, care va schimba doctrina militară, încă din 1995, care demult trebuia să fie reactualizată. Şi în baza acestor două documente, vom putea să modelăm o armată, de care ţara va avea nevoie şi după sarcini, dar totodată şi după resurse.”

Europa Liberă: Domnule ministru, reforma în sectorul de securitate şi apărare, din câte cunosc şi ascultătorii noştri, ar însemna şi un control civil asupra armatei, chiar e o condiţie.

Vitalie Marinuţă:
„Fără doar şi poate. Într-un stat democratic, nu poate să fie o armată controlată doar de militari. Ea trebuie să fie sub un control strict civil. Acest deziderat este de acum cât de cât implementat. Ce înseamnă acest control civil? Este controlul strict parlamentar asupra bugetului Armatei Naţionale, este controlul şi prezidenţial, şi guvernamental asupra poate că a promovării ofiţerilor în cadrul Armatei Naţionale.”

O armată profesionistă cu o componentă mai mare de rezerviști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dumneavoastră aţi venit în fruntea acestui Minister al Apărării în calitate de civil. Între timp aţi obţinut gradul de general. Aceasta înseamnă...?

Vitalie Marinuţă:
„Sunt în calitate într-adevăr de civil. Gradul de general este general în rezervă, ceea ce practic nu impune controlul militar. Dar totodată arată şi problema, pe care o avem noi în ţară. Noi nu avem cadre pur civile, care să aibă o pregătire destul de bună în domeniul securităţii, în domeniul planificării apărării, construcţiei forţelor armate. Eu mi-aş dori ca într-adevăr să fie un ministru civil. Civil-civil.”

Europa Liberă: Faptul că armata se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei, ce ar însemna? Că moldovenii trăiesc cu frică?

Vitalie Marinuţă:
„Nu, nu este că moldovenii trăiesc cu frică. Noi am arătat că noi suntem acolo unde este necesar ţării. Eu consider că Moldova are nevoie de armată, are nevoie de o armată poate că puţin mai mică decât o avem acum, de şase mii, dar profesionistă şi cu o componentă cu mult mai mare de rezervişti. Atâta timp, cât în coasta noastră stă un regim secesionist, care nu cred că-şi controlează pe deplin forţele armate ale sale, noi trebuie să fim gata pentru luptă. Să ne pregătim de luptă, dar să menţinem pacea.”

Europa Liberă: Mai nou, demnitarii europeni, atunci când vorbesc despre o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, accentuează euro atlantismul. Să vorbim şi despre cooperarea Republicii Moldova cu Alianţa Nord Atlantică.

Vitalie Marinuţă:
„NATO este o organizaţie, care demult nu mai este sperietoare. Demult nu mai acţionează doar în scopuri militariste, aşa cum am fost noi cândva pe vremuri învăţaţi de către Uniunea Sovietică şi regimul de atunci. NATO este la moment unica organizaţie de securitate, care are capacitatea de a se implica în menţinerea păcii şi în soluţionarea unor conflicte.

În ultimii 10 ani, aş spune, neutralitatea şi NATO au fost două subiecte tabu în discuţiile din Republica Moldova. De aceea şi avem rezultatul pe care-l avem, că peste 60 de procente din populaţie susţine integrarea europeană, în acelaşi moment doar 25 de procente sunt pentru cooperarea şi aderarea la NATO. În acelaşi moment noi nu putem să aderăm la NATO fiindcă suntem o ţară neutră, iar toate prevederile neutralităţii sunt neaderarea la blocurile militare. Cred că Republica Moldova, fiind ţară neutră, poate că va avea o altă abordare. Ori statele Uniunii Europene vor avea o altă abordare faţă de Republica Moldova, cu toate că eu personal nu cred în aceasta. Şi atunci rămâne ca poporul Republicii Moldova să decidă în privinţa cum vom merge. Vom menţine neutralitatea? Vom schimba acest concept? Dar până ce el este stipulat în Constituţie, Armata Naţională, eu personal, în calitate de ministru al Apărării, ne conducem de aceste prevederi ale Legii supreme a ţării.”

Europa Liberă: Cum trebuie să înţeleagă simplu cetăţean integrare euro atlantică?

Vitalie Marinuţă: „Dacă dăm la o parte componenta militară a integrării euro atlantice, eu cred că simplul cetăţean ar trebui să înţeleagă setul de valori euro-atlantice. Este un set de valori democratice, un set de valori de construcţie a vieţii sociale, politice, economice diferite de acelea tradiţionale, care au fost în spaţiul post sovietic. Aceasta cred că ar trebui să fie baza bazelor, cum să ne uităm la integrarea euro atlantică. Nu doar prin prizma acestei sperietori. Nu este o sperietoare, este o necesitate, cred, această integrare, anume prin setul de valori.”

Europa Liberă: Suntem în aşteptarea vizitei, pe care o va întreprinde la Chişinău vicepreşedintele american Joe Biden. În ce măsură suportul, care a venit din partea Washingtonului pentru Republica Moldova, şi în speţă pentru Armata Naţională, a ajutat?

Vitalie Marinuţă:
„Vizita vicepreşedintelui Joe Biden este un eveniment de anvergură pentru Republica Moldova. Consider că este o susţinere a căii pe care a ales-o Republica Moldova, a căii spre integrare europeană, sau euro-atlantică din partea Statelor Unite. Sper foarte mult să văd unele rezultate ale acestei vizite pe urmă. Fiindcă Joe Biden merge la Moscova, după Moscova vine la Chişinău, în Moldova. Şi să vină cu unele soluţii pentru Republica Moldova, poate pentru soluţionarea conflictului transnistrean, pentru calea pe care am luat-o noi spre integrare europeană, spre democraţie.

Ajutorul, care a fost dat de către Statele Unite Armatei Naţionale a fost unul foarte important pentru noi, pentru dezvoltarea noastră. În primul rând au fost programele de educaţie militară. Practic conducerea de vârf a Armatei Naţionale la moment este toată un produs al Programului IMET (International Military Education and Training). Eu personal am făcut şi Colegiul, şi masteratul, şi multe alte cursuri prin intermediul acestui program în Statele Unite, în alte state NATO. Aş spune că am putea şi mai multă susţinere să avem. Şi am putut şi mai multă susţinere să avem, dacă ne-o doream.”

Europa Liberă: Adică, ce înseamnă? Nu ne-am dorit sprijinul SUA?

Vitalie Marinuţă:
„În unele cazuri, eu consider, că voinţa politică soluţionează tot. Şi în funcţie de voinţa politică vine şi ajutorul financiar, economic, educaţional, ş.a.m.d.”
XS
SM
MD
LG