Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu încearcă să-l explice pe Adam Michnik (Evenimentul zilei)


Scriitorul Andrei Plesu, comentator la Adevarul, ii raspunde astazi patronului publicatiei Dinu Patriciu, si el comentator saptamanal pe aceeasi pagina. Subiectul pe care cei doi formuleaza opinii divergente este conferinta sustinuta recent la Bucuresti de disidentul polonez Adam Michnik (moderator - Andrei Plesu). Constatarea lui Plesu este ca Michnik a venit cam degeaba la Bucuresti. Nimeni n-a ascultat ce a spus pe scena Ateneului Roman, ci doar cum i-a raspuns la final lui Gabriel Liiceanu, la o intrebare din sala (si i-a raspuns dur), si mai ales cum a comentat felul in care premiata Nobel Herta Müller i-a acuzat pe intelectualii romani de pasivitate fata de regimul Ceausescu.

Pe Plesu il intristeaza (este cuvantul pe care-l foloseste) reactia din articolul lui Dinu Patriciu, in care Liiceanu era numit „filosofeanu” , iar interventia sa din public era caracterizata si prin formula „coada sculata” a vacii. Plesu ii mai reproseaza ca nu a citit Apelul catre lichele, celebrul text semnat de Liiceanu la inceptuul anilor nouazeci. Nu duce insa mai departe polemica, ci ironizeaza caustic: „La urma urmelor, ti-o spun deschis, Dinule: am vazut in jurul tau oameni fata de care, in toate privintele, Liiceanu e un inger. Te felicit pentru resursele de intelegere si chiar afectiune pe care le-ai mobilizat pentru a-i tolera. Mai fa un efort!”.

In Evenimentul zilei, Vladimir Tismaneanu incearca sa-l explice pe Michnik, a carui conferinta risca sa nu fi trecut la public cu sensul corect. Adam Michnik a spus ceea ce sustine de douzeci de ani: se opune pedepselor colective, radicalismului nesabuit, vanatorii de vrajitoare, dar – reaminteste Tismaneanu – nu s-a opus niciodata adevarului istoric! In paginile Gazetei Wiborcza, pe care o conduce in Polonia, au fost publicate dosare de delatori si informatori, ale unor persoane marcante, inclusiv din ierarhia Bisericii Catolice. Si ca totul sa fie si mai clar, Tismaneanu incheie: „Iertarea este un concept central in etica lui Michnik, dar ea nu se opune cunoasterii si respectarii adevarului. In plus, iertarea in absenta caintei, a regretului, a unei forme de ispasire, este o forma lipsita de orice sens etic veritabil“.

Pe aceeași temă

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG