Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Googleberger“ şi afacerea „Copygate“


Ministrul federal al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, membru al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), CSU, a renunţat la titlul de doctor după ce s-a dovedit că în teza sa există 360 de pasaje plagiate.


(Dr.) zu Guttenberg şi adevărul. Basmul despre Karl cel sincer.“ Sub acest titlu ironic, săptămîna aceasta, revista „Der Spiegel“ publică o amplă sinteză dedicată scandalului de plagiat, în care e implicat ministrul federal al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.

Coperta revistei Der Spiegel
Timp de aproape o săptămînă, baronul a negat cu vehemenţă acuzaţiile de plagiat. Asta după ce apăruseră primele pasaje puse pe două coloane, din care se contura deja proporţia furtului descoperit în teza sa de doctorat, susţinută la Universitatea din Bayreuth.

Mai mult, zu Guttenberg, poreclit de ziarul „Die Tageszeitung“ (taz) Googleberger, i-a bruscat pe jurnalişti la Berlin. I-a acuzat indirect că ar susţine o campanie nedreaptă împotriva sa. Angela Merkel şi alţi reprezentanţi ai creştin-democraţilor au mai încercat să-i ia apărarea tovarăşului lor, ignorînd avalanşa dovezilor pentru acest plagiat. Celor care au cerut retragerea lui zu Guttenberg din fruntea ministerului apărării li s-a răspuns cu cinism că plagiatul nu ar afecta în nici un fel prestaţia şi competenţa sa ca demnitar al guvernului.

Luni seara baronul a recunoscut pentru prima dată public:
„La sfîrşitul săptămînii am revăzut încă o dată teza mea de doctorat şi a trebuit să constat că am făcut nişte greşeli grave.“ Evitînd să folosească termenul de plagiat, zu Guttenberg a explicat doar în faţa camerelor televiziunilor că aceste greşeli constituie încălcări ale codului ştiinţific. Tot el a anunţat că, în mod deliberat, nu a dorit să inducă pe cineva în eroare şi ca atare el renunţă de bunăvoie la titlul său de doctor.

Jurnal de corespondent: Berlin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct


Televiziunea publică ZDF, care a botezat scandalul de plagiat drept „Copygate“, a anunţat că opoziţia parlamentară insistă ca zu Guttenberg să se explice în faţa Bundestag-ului. Între timp s-a deschis o platforma electronică (Internet-Datenbank GuttenPlag), unde au fost postate 360 de pasaje plagiate direct sau indirect din lucrările altora.

Renunţarea la titlul de doctor este o mişcare tactică bine gîndită, după ce universitatea i-a cerut ultimativ să se pronunţe asupra acuzaţiilor. Dacă nu renunţa de bunăvoie, universitatea i-ar fi retras titlul după ce o comisie de experţi ar fi reanalizat teza. Cum va arăta viitorul politic al ministrului, se va vedea în următoarele zile.
XS
SM
MD
LG