Linkuri accesibilitate

Tărîmul provizoratului


Sintagma PROVIZORAT mi se pare definitorie pentru realitatea moldovenească.


Un ascultător nemulţumit m-a sunat şi m-a criticat deunăzi pentru folosirea excesivă a cuvîntului „provizorat”. Ascultătorului acesta îi dedic în continuare gîndurile mele despre tărîmul provizoratului.

Da, recunosc că am folosit nu o dată, în textele mele, cuvîntul cu pricina. Şi, cu toate că sînt sedus uneori de fantezia scriitoricească, sintagma PROVIZORAT mi se pare definitorie pentru realitatea moldovenească.

Trăim periculos, déjà de două decenii, într-un spaţiu al provizoratului, adică al lucrurilor vremelnice, temporare. Nu ştiu cum se face că în Moldova mai totul nu ţine, nu are temeinicie, durabilitate. Mai totul e fragil, nesigur, temporar, pentru că nu e făcut cu seriozitate şi cu tragere de inimă. Vremelnicul e opera muncii de mîntuială.

Drumurile lansate cu surle şi trîmbiţe nu ţin mult. Cine dintre moldoveni se miră că strada Alba Iulia s-a acoperit de gropi numai după 3 luni de la darea în exploatare? Cine dintre concetăţenii noştri se miră că în locul Stadionului Republican nu apare noul stadion promis? Cine se miră că eforturile titanice ale conducătorilor nu pot spulbera sărăcia? Nimeni nu se miră.

Realitatea cu amănuntul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct


Oamenii s-au obşnuit să aibă de-a face cu aparenţe, cu simulacre. Oamenii s-au obişnuit să trăiască cu ziua de azi, pentru că într-un spaţiu al provizoratului, viitorul nu se prea întrezăreşte. Moldoveanul tranziţiei e preocupat de AICI şi ACUM. Să-ţi plănuieşti viitorul e pierdere de timp. Fiindcă drumul construit se poate spulbera, fiindcă medicul grijuliu te poate ignora mîine, fiindcă promisiunile politicienilor pot fi apă de ploaie, fiindcă cinovnicul aparent bonom te poate peste o clipă brusca, fiindcă vecinul turmentat te poate smulge din somn în dricul nopţii şi nici legea, nici poliţia, nu te vor ajuta, fiindcă grija conducătorilor pentru producătorul autohton face casă bună cu importul masiv de roşii turceşti, fiindcă problema poate să apară oricînd din te miri ce motive. Parcă nu ar trebui să apară, dar apare totuşi.

Pe mine un student, prezent la lansarea recentă a carţilor Europei Libere, m-a întrebat cum văd viitorul. I-am spus sincer că habar nu am ce viitor voi avea. Sincer, nu pot să-mi imaginez ce va fi cu mine peste 5 sau 10 ani aici. Un alt student m-a întrebat despre integrarea Moldovei în Europa. Nici acestuia nu am ştiut ce să-i zic, deşi, fireşte, vreau să văd Moldova în marea familie europeană.

Muritorii de rînd din spaţiul provizoratului sînt mereu bombardaţi cu felurite perspective de către cei cocoţaţi în vîrful puterii. Numai că perspectivele trîmbiţate într-un spaţiu al provizoratului şi al nesiguranţei se potrivesc cam ca nuca-n perete.
XS
SM
MD
LG