Linkuri accesibilitate

Cartea, cadoul și prietenii


Larisa Cojuşneanu: „În prezent cam nu dăruiesc oamenii cărţi, e foarte rar”.


Diana Răileanu a întâlnit-o pe Larisa Cojușneanu, o tânără de la care aflăm că cartea nu a încetat să fie un cadou râvnit
.

Larisa Cojuşneanu: „Prietenii mei sunt obişnuiţi să primească cadouri cărţi, fiindcă consider că sunt eficiente şi sunt foarte bune pentru a învăţa. Astăzi caut o carte despre comunicare, fiindcă este bună în orice sferă, chiar şi în economie, educaţie”.
Larisa Cojușneanu


Europa Liberă: Despre ce carte este vorba?

Larisa Cojuşneanu:
„Comunicarea directă”

Europa Liberă: Să ne întoarcem la cei pentru care cumpăraţi cărţi. Cum vă daţi seama ce carte anume să alegeţi?

Larisa Cojuşneanu:
„Un prieten ştii cam ce-şi doreşte, cam ce gândeşte, în dependenţă de fiecare persoană aleg şi cartea potrivită. Sau de domeniul în care studiază şi lucrează, sau de interesele lui, sau ce aş dori eu ca persoana dată să-şi dezvolte”

Europa Liberă: Şi cartea „Comunicarea directă” ce ne-ar spune despre persoana care o va primi în dar?

Larisa Cojuşneanu:
„Persoana pentru care o cumpăr face două două facultăţi – economie şi administrare publică. De curând l-am ajutat să scrie un mini-referat pentru o prezentare şi am văzut că cam iar trebui ceva din comunicare”.

Europa Liberă: După ce dăruiţi cărţile, obişnuiţi să le împrumutaţi şi să le citiţi?

Larisa Cojuşneanu:
„Da, obişnuiesc să fac asta. De obicei întreb: ţi-a plăcut? Ce părere ai, merită să o citesc? De obicei mi-o dau să o citesc şi eu. Când cumpăr o carte mă gândesc dacă merită sau nu. Nu cumpăr orice.”

Europa Liberă: Sau poate aveţi ochi bun la ales cărţi?

Larisa Cojuşneanu:
„Sau mă ghidez de sfaturile prietenilor sau, pur şi simpli, mă gândesc că am nevoie de o carte de psihologie. Am venit, am răsfoit-o şi mă gândesc dacă asta ar fi bună pentru mine”.

Europa Liberă: Şi de ce credeţi că cartea ar fi cel mai bun cadou?

Larisa Cojuşneanu:
„În prezent cam nu dăruiesc oamenii cărţi, e foarte rar. Nu e acelaşi lucru să citeşti o carte de pe internet sau chiar să o asculţi audio. E cu totul altceva când o citeşti şi îşi imaginezi şi devii personaj al cărţii. E altceva când o ai în colecţie şi ştii că această carte ţi-a dăruit-o cineva şi ai învăţat ceva din ea”.
XS
SM
MD
LG