Linkuri accesibilitate

Criza libiană și Statele Unite


Imagine de la TV de stat libiană
Imagine de la TV de stat libiană

Unica măsură întrevăzută este impunerea unei zone de interdicţie a zborurilor deasupra Libiei, astfel încât Gaddafi să nu-şi mai poată bombarda poporul.


După opt zile de proteste soldate cu sute de morţi, liderul libian Moammar Gaddafi a apărut aseară la televiziunea de stat ca să-şi anunţe poporul că nu are de gând să plece de la putere şi că pe cei care se ridică împotriva lui îi aşteaptă moartea. Pe fondul celei mai grave din crizele declanşate în ultimele două luni în ţările arabe, unii îşi pun ultima speranţă în Statele Unite. Ce şanse sunt ca Washington-ul să treacă la acţiune, aşa cum a făcut-o în alte regiuni problematice ale planetei, a încercat să afle Mircea Ţicudean.

„Opţiuni limitate”, titrează agenţia Reuter, analizând răspunsul Statelor Unite la criza libiană. Dacă în Bahrain, altă ţară bogată în petrol, americanii aveau poziţia de aliaţi şi sponsori materiali al regimului, putând influenţa politica acestuia, în Libia Washingtonul nu are asemenea pârghii.

Acţiunea militară nu pare să fie luată serios în considerare la Washington, deşi Statele Unite au intervenit în trecut împotriva Libiei. În 1986, avioanele americane au bombardat capitala Tripoli şi al doilea oraş libian Benghazi ca răspuns la atacul terorist asupra unei discoteci din Berlinul de vest frecventată de militarii americani.

Aseară secretarul de stat Hillary Clinton a condamnat vărsarea de sânge din Libia, a cerut respectarea drepturilor omului şi a spus că Statele Unite vor urmări în continuare evoluţia situaţiei. Un analist din Washington a spus agenţiei Reuter că a urmări situaţia este cam tot ce are de gând să facă în acest moment Casa Albă. În administraţie nu se vorbeşte despre vreo intervenţie acum – a spus Daniel Byman, de la Brookings Institute, pentru că nu este deloc limpede cine l-ar putea înlocui pe Gaddafi şi mai ales, dacă noii lideri ar fi pro-americani.

În discursul său de aseară, Gaddafi a menţionat de multe ori Statele Unite, spunând că americanii abia aşteaptă ca opoziţia libiană să preia puterea şi să întemeieze un stat islamic fundamentalist, ca să aibă pretext pentru ocuparea Libiei, aşa cum au făcut-o în Afganistan. Acest scenariu este considerat implauzibil de toată lumea, cu excepţia marelui prieten cubanez al lui Gaddafi, fostul preşedinte Fidel Castro, care spunea ieri că invadarea Libiei de către trupele americane ar fi iminentă.

În realitate, scrie Reuter, singurul răspuns cu iz militar la care se gândeşte Casa Albă este impunerea unei zone de interdicţie a zborurilor deasupra Libiei, astfel încât Gaddafi să nu-şi mai poată bombarda poporul. O asemenea măsură ar primi şi încuviinţarea Uniunii Europene şi Uniunii Africane, din care Libia face parte. Măsura a fost propusă de senatorii americani John McCain şi Joe Lieberman. Iar un alt senator, John Kerry, a cerut tuturor companiilor internaţionale energetice din Libia să-şi oprească de îndată activitatea.

Deocamdată, preocuparea principală a Casei Albe este însă evacuarea americanilor din Libia. După ce planurile de a-i scoate pe calea aerului din ţara cuprinsă de criză au eşuat, ei ar urma să plece astăzi de la Tripoli la bordul unui ferry-boat.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG