Linkuri accesibilitate

Investițiile rusești din Moldova - 10% din totalul plasamentelor străine


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Deseori am fost martori că Rusia a utilizat factorii economici ca pârghii de manipulare politică.”










Iurie Gotişan: Stocul investiţiilor străine în Republica Moldova în valoare monetară de la independenţă şi până în prezent se cifrează la cca 2 miliarde de dolari. Investiţiile provenite din Federaţia Rusă se estimează la peste 200 milioane de dolari, adică cam 10 la sută din totalul investiţiilor plasate în Republica Moldova. În lei moldoveneşti suma s-ar vifra la 2 miliarde de lei. Deci, 10 la sută am putea spune că nu este o valoare atât de mare, însă nici una mică, dacă e să ţinem cont că acestea sunt pe seama unei singure ţări.

Europa Liberă: Probabil că au relevanţă şi domeniile în care sunt făcute aceste investiţii?

Iurie Gotişan: Sigur, acesta este de fapt aspectul cel mai interesant. Grosul investiţiilor ruseşti este mai mult direcţionat în distribuţia de electricitate şi gaze, telecomunicaţii, bănci, ramura vinicolă, – dar aici mai puţin. Respectiv, în sectoare cu profitabilitate maximă şi sigură. Şi, de fapt, capitalul autohton a rămas în sectoare de rangul doi, dacă pot să mă exprim astfel, unde oricum profitul se obţine greu şi comparativ cu eforturi investiţionale mult mai mari. Spre exemplu, concernul rus Gazprom deţine mai mult de jumătate din acţiunile SA MoldovaGaz, fiind inclusiv proprietar pe mai multe reţele de distribuţie internă. Un alt exemplu ar fi grupul InterRAO ES, grup rusesc de distribuţie a energiei electrice, care este proprietar al Centralei de la Cuciurgan şi care asigură peste 75 la sută din necesarul de energie electrică al ţării. Compania Lukoil Moldova care aparţine miliardarului rus Alekperov deţine şi controlează în jur de 40 la sută din piaţa petrolieră a Moldovei, care este de fapt estimată la cca 500 de milioane de euro. Acesta mai este şi acţionar majoritar la două bănci comerciale din Republica Moldova.

Europa Liberă: O altă investiţie rusească foarte profitabilă pare a fi cea în uzina metalurgică de la Râbniţa, după cum scrie astăzi ziarul Adevărul ediţia de Moldova.

Iurie Gotişan: Aici putem spune că avem chiar o situaţie inedită. Deseori, această entitate apare ca un măr al discordiei pe dimensiunea exporturilor moldoveneşti. Proprietarul uzinei metalurgice din Râbniţa este un alt miliardar rus pe nume Usmanov, pe care o deţine de fapt prin intermediul a două companii off-shore. Paradoxul este că această uzină îşi exportă producţia sub marca sau brandul Republicii Moldova, însă legal nu are nici o relaţie cu Chişinăul, respectiv, nici nu virează careva mijloace în bugetul de la Chişinău. Culmea este că uzina metalurgică produce pe gaze ruseşti pe care le procură sub preţul de achiziţie oferit Republicii Moldova de către Gazprom, dar aceşti bani nu ajung în cele din urmă la Gazprom, ci sunt trecuţi ca datorii ale Republicii Moldova de jure şi de facto, deşi real sunt datorii ale Transnistriei.

Europa Liberă: Aţi spus că investiţiile ruseşti sunt făcute în domenii cheie ale economiei Republicii Moldova. În ce măsută acestea ar putea constitui pârghii de influenţă economică şi politică asupra Republicii Moldova?

Iurie Gotişan: Vedeţi, deseori cu toţii am fost martori atunci când Rusia a utilizat factorii economici ca pârghii de manipulare politică. Astfel, dacă investiţiile dintr-o ţară străină, în cazul dat Rusia, sunt direcţionate în ramuri ale economiei care sunt mai mult sau mai puţin dominate de monopoluri, cu certitudine că există riscuri de presiuni economice şi politice din partea acestei ţări. Iar experienţa de-a lungul anilor ne-a confirmat asta o dată în plus nu numai în domeniul gazelor, dar şi prin embargoul instituit la producţia vinicolă în anul 2006. Pe de altă parte, prezenţa capitalului rusesc are şi avantaje, deoarece anumite produse, cum ar fi chiar şi aceleaşi vinuri, sau produse agro-alimentare ajung mai uşor pe piaţa Federaţiei Ruse, în cele din urmă.
XS
SM
MD
LG