Linkuri accesibilitate

Eforturile de consolidare a blocurilor politice din România


PDL negociază cu UDMR un protocol de colaborare garnisit cu promisiuni tentante.

Site-ul Hotnews a pus astazi in circulatie o stire referitoare la efectul declaratiilor lui Ghennadi Oniscenko, seful directiei pentru protectia consumatorilor de la Moscova. Acesta a criticat din nou calitatea vinurilor moldovenesti si a pus totul pe seama acestei “nenorociri nationale: starea actuala de relativitate a conducerii Moldovei”.

Stirea Hotnews se refera si la un articol din Nezavisimaia Gazeta, care a remarcat reactia producatorilor moldoveni. Ei au stopat practic livrarile catre Rusia, pe fondul informatiilor ca ar urma un nou embargou aplicat produselor lor. Expertii moldoveni aseaza noua situatie in contextul deja cunoscut: ori de cate ori se apropie alegerile sau se complica relatia Chisinau-Moscova, Oniscenko iese in fata si spune ca ceva nu este in regula cu vinul, cu merele sau cu strugurii moldovenesti – arata Igor Botan, citat de Hotnews.

Cele doua blocuri politice conturate in Romania – cel al puterii si cel al opozitiei – fac eforturi sa-si consolideze formatul. De partea puterii, coalitia de guvernare formata de democrat-liberali cu maghiarii si cu partidul independentilor nu scapa din ochi UDMR-ul, cu care negociaza un protocol de colaborare garnisit cu promisiuni tentante. Intre ele – adoptarea multdoritei legi a minoritatilor – arata Calin Hera in Evenimentul Zilei. In opinia sa, opozitia are putine sanse sa recupereze de partea ei UDMR.

In Gandul, Marian Sultanoiu se ocupa de apropierea, inca timida, a Partidului Romania Mare de Uniunea Social-Liberala, formata din social-democrati, liberali si conservatori. Avantajul, arata Sultanoiu, pare sa fie mai degraba de partea USL, careia Corneliu Vadim Tudor i-ar aduce 7-15 procente si, in orice caz, considera comentatorul, o mai buna prestatie in talk show-urile de televiziune decat cea a pesedistilor care apar acum.

Intr-un interviu acordat Andreei Pora la revista 22, vicepresedintele PDL Cezar Preda isi exprima increderea in liderii cei mai proeminenti ai partidului. In acelasi timp, evita sa transeze in evidenta lupta pentru putere: premierul Emil Boc ar fi dovedit enormă anduranţă si ar fi pe cale sa-si reconsolideze pozitia in partid. Vasile Blaga, pe care multi il vad drept candidatul cel mai bine plasat pentru conducerea partidului, este o foarte buna solutie. In sfarsit, grupul reformistilor este alcatuit din oameni valorosi, carora in mod nejustificat li se conditioneaza ascensiunea in functii de conducere de vechimea in partid. Cezar Preda mai arata in acest interviu ca adoptarea unor criterii de integritate, asadar curatirea partidului de corupti, reprezinta prima conditie a redresarii.
XS
SM
MD
LG