Linkuri accesibilitate

Cazurile Vardanean și Cazac: posibilitatea unei delegații ad hoc a PE


Tatiana Zdanoka
Tatiana Zdanoka

Interviu cu Tatiana Zdanoka, vicepreședinte al Delegației interparlamentare UE- RM.










Europa Libera: Doamna Zdanoka, avem in regiunea Transnistria a Republicii Moldova o noua condamnare absurda. Dupa Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de inchisoare, un alt tanar, de 25 de ani, pe numele sau Ilie Cazac. Atat UE cat si Statele Unite si-au explimat ingrijoarea dar vorbind in termeni concreti, ce poate fi facut?

Tatiana Zdanoka: In cazul Transnistriei, as sfatui persoanele in cauza sa foloseasca posibilitatea de a se adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului in procedura de urgenta. Ca activist pentru drepturile omului am folosit aceasta procedura de mai multe ori si functioneaza foarte bine. Dar ca politician, membru al Parlamentului European si vicepresedinte al Delegatiei cu Moldova pot spune ca dialogul este cea mai buna solutie. Doresc sa propun in PE o delegatie adhoc in Moldova.

Europa Libera: Cand?

Tatiana Zdanoka: Initial, cand am propus prima delegatie ad hoc a durat 3 luni aprobarea ei in aceasta masina birocratica a Uniunii Europene.

Europa Libera: Prin urmare in iunie ati putea calatori in Moldova.

Tatiana Zdanoka: Sper ca in aprilie sau mai. Am fost in Moldova in octombrie 2010 si am vizitat si Transnistria unde am discutat chiar cu dl Smirnov si cu ministrul de externe.

Europa Libera: La acea vreme dl Vardanean se afla sub investigare. Ati discutat cu dl Smirnov despre asta?

Tatiana Zdanoka: Da, aceasta intrebare a fost ridicata si dl Smirnov a spus ca trebuie sa lasam justitia sa isi urmeze cursul si ca puterea juridica este independenta.

Europa Libera: Ce fel de justitie, doamna Zdanoka? Cand un cetatean moldovean este acuzat ca spioneaza pentru Moldova …?

Tatiana Zdanoka: Stiu ce spuneti. Eu sunt matematician si putem analiza asa, la modul teoretic, aceasta situatie. Insa asta nu schimba nimic in destinul unor persoane pentru ca acolo este o situatie reala, nu teoretica. Avem de-a face cu o guvernare reala a unui teritoriu concret, lucru pe care nu il poti depasi intr-un minut. Putem face multe teorii despre asta. Teoria mea este ca ar fi fost nevoie de o perioada de tranzitie cand Uniunea Sovietica s-a dezmembrat pentru ca oamenii sa aiba timp sa se decida unde vor sa traiasca, cum sa isi intregeasca familiile. Este un joc periculos sa ne referim la situatia de dinainte de razboi. Acest joc e jucat de multe tari, inclusiv in Letonia. Romania ofera pasapoarte romanesti cetatenilor care au fost cetateni romani inainte de razboi. Statele ar trebui sa se retina sa incerce sa restaureze situatii de dinaintea razboiului pentru ca este periculos. Dupa cum spunea un filozof antic, nu putem trece de doua ori acelasi rau. Adica apele raului sunt mereu altele si noi trebuie sa mergem pe drumul nostru. De aceea as propune activistilor moldoveni pentru drepturile omului, NGO-urilor, sa duca aceste doua cazuri Vardanean si Cazac la CEDO si altor institutii europene.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG