Linkuri accesibilitate

Revoluția bătrînilor (Timpul)


Pact național împotriva pirateriei TV ? (Komsomolskaia Pravda).


Cotidianul Adevărul îi prezintă pe cinci miliardari ruşi care au investit sume uriaşe în Republica Moldova. Cel mai bogat între ei este Alişer Usmanov. Acesta ocupă locul trei în clasamentul miliardarilort ruşi şi are o avere estimată la aproape 20 de miliarde de dolari. În Republica Modova, Usmanov deţine, prin două firme off-shore, pachetul majoritar al Uzinei Metalurgice de la Râbniţa. Ziariştii de la Adevărul mai scriu că şi cea mai bogată femeie de afaceri din Rusia, Elena Baturina, soţia fostului primar al Moscovei, Iurii Lujkov deţine comibinatul „Călăraşi-Divin” şi sute de hectare de viţă de vie.

De ce se „îmbrâncesc” Filat şi Lupu înaintea vizitei vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, se întreabă editorialistul Nicolae Negru în paginile Jurnal de Chişinău. Dl Negru aminteşte că acum câţiva ani, Joe Biden scria, în contextul problematicii Kosovo, despre miza şi acţiunile Moscovei în crearea unor „guverne slabe, servile”. Ar fi păcat ca Lupu şi Filat să demonstreze că sunt mai puţin informaţi decît oaspetele american, conchide dl Negru.

Autorul unui articol întitulat „Bătălia pentru capitală, bătălia pentru partid” şi publicat în „Moldavskie Vedomosti”, analizează jocurile din PCRM privind candidatul acestul partid la apropiatele alegeri locale, în special pentru funcţia de primar de Chişinău. Potrivit autorului de la „Moldavskie Vedomosti”, „mai curând, Igor Dodon şi adepţii săi în PCRM pregătesc o reformare autentică a Partidului comuniştilor şi sunt gata să se avânte în luptă împotriva «revoluţionarului-ilegalist de cabinet» Marc Tcaciuc” care, în opinia jurnaliştilor, s-ar opune promovării lui Igor Dodon în calitate de candidat pentru postul de Primar general.

Editorialistul de la Timpul, Constantin Tănase afirmă că „după „revoluţia tinerilor” din 7 aprilie 2009 se pare că în R. Moldova se coc premisele pentru o „revoluţie a bătrânilor”. Pentru că, adaugă dl Tănase, în ultimul timp cetăţenii acestei ţări tot mai puţin se identifică după etnie, religie, vârstă, doctrină politică, şi tot mai mult doi parametri simpli: flămânzi şi sătui”.

Komsomolskaia Pravda” se întreabă dacă „Posturile moldoveneşti de televiziune nu vor mai transmite filme?” Într-un articol consacrat „campaniei de combatere a pirateriei”, care ar fi început în Republica Moldova la iniţiativa unor entităţi neguvernamentale, jurnaliştii de la „Komsomolskaia Pravda” menţionează că 80 la sută din filmele prezentate de televiziunile locale sunt piratate şi că acestor televiziuni li s-ar propune acum să semneze un „Pact naţional împotriva pirateriei”.
XS
SM
MD
LG