Linkuri accesibilitate

Operațiunea precedată de o monitorizare de șase luni s-a soldat cu arestarea a peste 50 de polițiști de frontieră.


Procurorii anticoruptie au ajuns astazi si la granita dintre Romania si Republica Moldova, dupa ce in saptaminile anterioare au descins la principalele puncte de frontiera spre Ucraina si spre Serbia pentru a pune capat coruptiei care exista printre functionarii romani. Azi dimineata la prima ora au fost ridicati peste 50 de politisti de frontiera de la punctul Albita, aflat pe malul drept al Prutului, fata in fata cu satul moldovenesc Leuseni. La fel ca in cazurile anterioare descinderile au avut loc simultan la vama si la casele vamesilor si politistilor de frontiera.

Nu este pentru prima data, insa, cind se descopera la Albita amploarea traficului cu tigari. Acum doi ani, de pilda, a fost trimis in judecata fostul sef al vamii Albita sub acuzatia de initiere, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat care introducea tigari ilegal in Romania. Curatenia facuta atunci printre vamesti se pare ca a avut efect, de vreme ce astazi, potrivit declaratilor oficiale ar fi fost ridicati doar polisti de frontiera, inclusiv seful acestora de la vama Albita.

Similar cu situatiile de la celelalte puncte de frontiera permeabile, vamesii si politistii de frontiera de la Albita au fost monitorizati vreme de aproape jumatate de an de catre Directia Generala Anticoruptie din Ministerul de Interne si de catre procurorii anticoruptie. Anchetatorii sustin atit pentru politistii de fronitera retinuti azi la vama Albita, cit si pentru cei arestati la punctele de frontiera cu Ucraina si Serbia, ca inculpatii au comis infractiuni grave asociate crimei organizate. Surse din zona anchetatorilot explica existenta infractiunii de crima organizata prin faptul ca este vorba despre multi autori, conectati intre ei, care au comis o infractiune continua de coruptie cu o recolta materiala impresionanta. Odata cu retinerea politistilor de la vama Albita, numarul celor arestati depaseste 200.

Tot astazi presedintele Romaniei Traian Basescu a spus ca de-acum incolo nu va mai dormi bine niciunul dintre cei care au fost amestecati in forme de evaziune fiscala sau trafic de orice fel.

Deocamdata, procurorii anticoruptie au demonstrat ca granitele Romaniei cu statele nemembre ale Uniunii Europene sint nesigure si ca prin punctele de frontiera cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia traficul de tigari, era bunaoara, o afacere care se facea cu sprijinul politistilor de frontiera si al vamesilor.
XS
SM
MD
LG