Linkuri accesibilitate

Un Urs de Aur şi doi Urşi de Argint pentru filmul iranian „Divorţul. Nader şi Simin“, realizat de Asghar Farhadi. Premiul special al juriului pentru „Calul din Torino“ al lui Béla Tarr din Ungaria.

Cu marele premiu al Berlinalei, Ursul de Aur, a fost distinsă producţia iraniană a regizorului Asghar Farhadi, intitulată „Divorţul. Nader şi Simin“.

Acelaşi film a mai primit alte trei premii: Doi Urşi de Argint, unul pentru ansamblul feminin, respectiv cel masculin şi premiul juriului ecumenic.

Filmul lui Farhadi conţine o subtilă critică la adresa regimului fundamentalist din Teheran, fără să devină agitatoric.

Calul din Torino de Béla Tarr
Filmul distins cu marele premiu al juriului, deci tot cu un Urs de Argint, aparţine lui Béla Tarr din Ungaria şi se numeşte „Calul din Torino“.

Béla Tarr povesteşte în filmul său sumbru soarta calului pe care l-a îmbrăţişat filozoful Nietzsche, la Torino, înainte de a înnebuni. Este un film alb-negru cu secvenţe lungi, în care regizorul inventează o geneză biblică inversă.

Cu un Urs de Argint pentru cea mai bună regie a fost distins filmul german al lui Ulrich Köhler, „Boala somnului“ - „Schlafkranheit“. Filmul destul de slăbuţ vorbeşte despre procesul de înstrăinare a unui cuplu de medici care lucrează în Africa.

Tot cu un Urs de argint, pentru realizarea tehnică a filmărilor, a fost distinsă pelicula regizoarei Paula Markovitch, „El premio“ - „Premiul“. Pelicula tematizează deformările psiho-sociale ale unui copil din perioada dictaturii militare din Argentina.

Cu un Urs de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost distins filmul lui Joshua Marston, „Vendeta“ („The Forgiveness Of Blood“), care oferă o imagine stridentă a situaţiei din Albania contemporană.

Cu Premiul „Alfred Bauer“ (care poartă numele celui care o organizat prima Berlinală) a fost distins filmul lui Andres Veiel, „Cine, dacă nu noi“ - „Wer, wenn nicht wir“, în care este vorba despre cîteva personaje cheie a mişcării revoltelor din anii 1960: scriitorul sinucigaş Bernward Vesper şi viitoarea teroristă Gudrun Ensslin, care şi ea s-a sinucis în detenţie.
XS
SM
MD
LG