Linkuri accesibilitate

21.02 - Chișinău: O delegație parlamentară americană la Chișinău și Tiraspol


Parlamentarul american Steny Hoyer
Parlamentarul american Steny Hoyer

Court Walton: „Vizita are drept scop demonstrarea sprijinului Statelor Unite pentru poporul Republicii Moldova”.


21 februarie 2001

Ora Moldovei.

O delegație parlamentară americană la Chișinău și Tiraspol.

Dan Ionescu: Zilele acestea o importantă delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii efectuează un turneu prin Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina. Ieri delegaţia, condusă de senatorul republican de Pennsylvania, Court Walton, s-a aflat la Moscova, unde a discutat probleme de securitate şi în special dorinţa Statelor Unite ca Federaţia Rusă să se alăture Statelor Unite în construirea unui sistem de apărare antirachetă. Astăzi membrii Congresului au purtat convorbiri la Chişinău şi Tiraspol, urmând ca turneul să continue la Kiev, de unde aceştea se vor întoarce la Moscova. Despre agenda vizitei în Republica Moldova vă informează Eleonora Lisnic.

O delegaţie a Congresului Statelor Unite, formată din cinci congresmeni, a efectuat o vizită de o zi în Republica Moldova. Congresmenii au avut întâlniri atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol. „Este o vizită scurtă, dar foarte importantă”, a declarat şeful delegaţiei, Court Walton. El a spus la întâlnirea cu liderii grupurilor parlamentare, dar şi în declaraţiile pentru presă, că anume această etapă a fost considerată foarte potrivită pentru o vizită în Republica Moldova, cu scopul de a reconfirma sprijinul Statelor Unite ale Americii.

Congressmanul Court Walton: „Republica Moldova este o ţară foarte importantă pentru noi şi vizita are drept scop demonstrarea sprijinului Statelor Unite pentru poporul Republicii Moldova. Noi înţelegem, că poporul Republicii Moldova se confruntă cu diverse probleme, schimbările de sistem şi altele, dar noi, cinci membri ai Congresului american, dorim să demonstrăm susţinerea Statelor Unite pentru toate schimbările ce se produc.”

Un al doilea scop al vizitei, potrivit şefului delegaţiei Congresului american, este aprofundarea colaborării interparlamentare moldo-americane. Cu un an şi jumătate în urmă, în cadrul altei vizite la Chişinău, a fost convenită crearea unui comitet de cooperare interparlamentară. Congresul american şi-a desemnat delegaţia în acest organism.

Acum rămâne, ca după alegerea noului Parlament, să fie formată şi delegaţia moldoveană. Acest comitet va pune în discuţie şi probleme de învăţământ, economie şi sănătate. Pentru ca „moldovenii să se bucure de aceleaşi beneficii, de care se bucură poporul american.” Congresmenii americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de întârzierile în procesul de evacuare a trupelor şi echipamentului militar ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

Iată ce a declarat congresmanul Steny Hoyer, vicepreşedintele comisiei Congresului american pentru cooperarea cu OSCE: „Republica Moldova este un prieten şi un partener important pentru stabilitatea în această zonă. Şi desigur, că retragerea trupelor şi soluţionarea diferendului transnistrean este un factor foarte important pentru stabilitate.”

În a doua jumătate a zile delegaţia americană a plecat la Tiraspol, unde avea preconizate discuţii cu liderul transnistrean, Igor Smirnov. La Chişinău delegaţia Congresului Statelor Unite s-a întâlnit cu preşedintele Petru Lucinschi şi cu liderii grupurilor parlamentare.

În finalul întrevederii, preşedintele Parlamentului, Dumitr Diacov, a declarat: „Aceşti ultimii trei ani de zile s-au caracterizat printr-o evoluţie foarte pozitivă a relaţiilor bilaterale moldo-americane pe linie parlamentară. Ceea ce ne demonstrează interesul Statelor Unite faţă de Republica Moldova, faţă de evenimentele, care se întâmplă şi, mai ales, mai precis evoluţia rezolvării problemei transnistrene. Este foarte importantă această vizită în Republica Moldova. În special, interesul faţă de problema transnistreană şi concomitent discuţiile acestei probleme la Moscova şi la Kiev, ceea ce face ca ţările garante, participante la procesul de negocieri cu Transnistria, să fie mai receptivi la problema Republicii Moldova, la problema transnistreană şi mai ales referitor la retragerea armamentului din Transnistria.”

Chiar astăzi congresmanul Hoyer se va deplasa la Viena, unde va conferi cu oficiali ai OSCE. Ceilalţi patru membri ai delegaţiei vor pleca de la Chişinău la Kiev şi apoi la Moscova pentru discuţii cu oficialii ucraineni şi ruşi. Chestiunea evacuării trupelor ruse va fi abordată în cadrul tuturor acestor întâlniri.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG