Linkuri accesibilitate

Madison, Wisconsin și protestele față de un proiect de îngrădire a drepturilor sindicale


Protestele din statul Wisconsin

Proiectul propus de republicani crește contribuțiile salariaților pentru asigurare medicală și pensii.


Proteste populare de amploare sint in America mai putin dese decit era cazul in anii 60 sau 70. Dar traditia lor poate reinvia – asa cum se va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Zeci de mii de persoane au manifestat la sfirsitul saptaminii in capitala statului Wisconsin, Madison unde guvernatorul republican propune masuri menite – in viziunea criticilor – sa ingradeasca dreptul lucratorilor guvernamentali de a se asocia in sindicate, care sa negocieze in numele lor, drepturile salariatilor.

Guvernatorul spune ca ceea ce incearca sa faca este doar sa re-echilibreze bugetul, fara sa fie nevoit sa concedieze mii de lucratori. Guvernatorul Scott Walker nu e dispus sa faca un compromis, in timp ce senatorii democrati, din opozitie, au parasit statul pentru a bloca votul in adunarea legislativa. Democratii spun ca salariatii sint dispusi sa faca concesii, cu conditia - pe care guvernatorul nu vrea sa o accepte - sa-si mentina drepturile de negociere colectiva, prin sindicate.

Walker e dispus sa astepte cit va fi nevoie, sustinind ca ceea ce face e unica solutie adecvata. Protestele au inceput de martea trecuta, simbata fiind prezenti circa 68 de mii de oameni. In acea zi – au venit sa demonstreze si sustinatori ai guvernatorului. Criticii administratiei republicane spun ca, la adapostul masurilor de austeritate, Walker incearca sa distruga miscarea sindicala. Presedintele Obama a facut si el declaratii sugerind cam acelasi lucru. Alti guvernatori republicani, in Ohio si Arizona, il sustin pe Walker.

Proiectul propus de republicani creste contributiile salariatilor pentru asigurare medicala si pensii. Guvernatorul Walker spune ca asta e necesar pentru a echilibra bugetul, in prezent deficitul bugetar fiind de 3,6 miliarde de dolari. Proiectul nu poate deveni lege pentru ca republicanilor din Wisconsin le lispseste un vot – iar senatorii democrati nu se prezinta si nici nu pot fi obligati sa voteze pentru ca au parasit statul. Senatorii democrati, cei mai multi aflati in statul Illinois, spun ca nu au de gind sa revina pina cind guvernatorul nu este dispus sa faca un compromis.

Un senator republican, Dale Schultz incearca sa gaseasca o cale de mijloc, sugerind suspendarea drepturilor de negociere colectiva pe timp de doi ani, durata actualului exercitiu bugetar. Dar democratii cred ca lucratorii nu trebuie sa-si piarda drepturile de reprezentare sindicala, pe indiferent ce termen, atita timp cit sint dispusi sa accepte solutii pentru reducerea deficitului.
XS
SM
MD
LG