Linkuri accesibilitate


Zilele trecute discutam cu un tînăr italian, care a fost proaspăt angajat într-o companie multinaţională din Praga. Îl întrebam de ce nu caută să lucreze la Roma, întrucît presupuneam că acolo sunt mai multe oportunităţi pentru tineri. Mi-a spus că nu este deloc aşa - piaţa forţei de muncă este saturată şi este foarte greu să găseşti un loc vacant. Mai mult, îmi spunea că fratele lui mai mare lucra ca sudor la o fabrică şi de un an nu poate găsi nimic de lucru, pentru că angajatorii italieni preferă imigranţii, care se mulţumesc cu salarii mai mici.

Mi se întîmplă, de asemenea, tot mai des ca pe la staţiile de autobus sau de tramvai din Praga să aud grai moldovenesc. Nu demult am surprins discuţia dintre un moldovean şi o moldoveancă: el îi povestea despre experienţa sa din Italia. Îi spunea, că a trecut prin multe greutăţi încît a ajuns la urmă fără nici un ban şi a trebuit să sune acasa la mama, să-i trimită bani să-şi plătească gazda. A venit la Praga să lucreze pentru cîteva luni şi dacă nu-i va reuşi nici aici să cîştige ceva bani, va pleca în altă ţară, pentru că deja are cetăţenie românească şi nu are probleme cu viza.

Presa cehă însă anunţă că şi aici se vor înăspri condiţiile de angajare a străinilor. Autorităţile cehe vor recurge la măsuri, pentru a securiza piaţa internă a forţei de muncă încît să facă imposibilă pătrunderea muncitorilor ilegali. Din aprilie 2011 se vor însuti controalele la firmele care angajează străini, în special la cele din domeniul construcţiilor.

Potrivit Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Jaromír Drábek, munca „la negru” este unul din cele mai grave moduri de a fura cetăţenii cehi. Scopul principal al guvernului este ca fenomenul muncii ilegale să fie redus cît mai repede. Va fi modificată legislaţia astfel încît angajatorul va trebui să poată demonstra că angajaţii săi nu lucrează ilegal. Altfel va plăti o amendă de 10 ori mai mare decît acum, de 100 mii coroane cehe. Legea urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG