Linkuri accesibilitate

Politica este în România sluga intereselor politicienilor (Mircea Cărtărescu).


Presedintele Traian Basescu pierde teren in relatia cu partidul pe care l-a condus la putere in 2004 - constata editorialistul ziarului Evenimentul zilei. El ajunge la aceasta concluzie analizand cel mai recent exemplu de contestare a autoritatii sefului statului, din interiorul PDL: deputatul de Iasi i-a reprosat ca, citam, in preajma lui „nici iarba nu creste”. De ce isi pierde acum seful statului influenta covarsitoare pe care o avea in PDL? Pentru ca nu mai are ce sa-i ofere, noteaza Silviu Segiu, autorul acestui comentariu, care explica: aflat la al doilea mandat, cu o popularitate puternic erodata, Traian Basescu nu mai reuseste sa le dea democrat-liberalilor senzatia ca va gasi solutia mentinerii la putere a partidului, dupa alegerile locale si parlamentare din 2012.

Cum e comporta insa partidul in aceasta conjunctura – analizeaza Cristian Campeanu, in Romania libera. El constata ca PDL s-a opus fara echivoc ideii ca, in locul lui Emil Boc, ar trebui instalat un premier independent, cu credibilitate morala si profesionala, un fel de Mugur Isarescu. Prin numele guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Campeanu incearca sa sugereze setul de calitati care ar trebui sa alcatuiasca profilul viitorului prim ministru. Calendarul reformelor e foarte scurt pentru Romania, arata el. Se mai poate face ceva doar pana in decembrie, pentru ca anul viitor este deja an electoral. Si totusi, PDL refuza sa ia in considerare presiunile in acest sens ale sefului statului. Explicatia ar fi ca un „Isarescu”... “ar ameninta mafia transpartinica si monopolul ei asupra resurselor”.

De altfel, politica este in Romania sluga intereselor politicienilor sau ale clanurilor din care ei fac parte – arata Mircea Cartarescu in Evenimentul zilei. Iar lucrurile sunt aici pentru ca romanii consimt sa fie asa. Altfel spus, citam, „Lumea politica, asa cum arata ea azi, e taxa noastra pentru prostie”.
XS
SM
MD
LG