Linkuri accesibilitate

Reforma promovată de ministrul justiţiei este percepută de judecători ca o ameninţare la adresa lor.


La adunarea generala anuală a judecătorilor care a avut loc astazi s-a vorbit despre neîncrederea oamenilor în justiţie şi judecători, dar şi despre neîncrederea judecătorilor în clasa politică, despre salarii si concursuri pentru ocuparea unor posturi cu cîştigători cunoscuţi dinainte, despre reformă şi despre corectitudine, corupţie si independenţă.

Puterea judiciara este atacata cu premeditare de catre celelalte puteri – este sentimentul pe care l-au invocat mai multi magistrati sugerind ca anume acest gen de presiuni afectează imaginea jutiţiei din Republica Moldova, si nu abaterile singulare de la normele deontologice de care se ghideaza judecatorii.

Fiind atacată şi acuzată de corupţie de către politicieni cu orice ocazie, justiţia a ajuns într-o criză fără precedent, a declarat, în discursul prezentat din partea institutiei vice-preşedinta Curţii Supreme de Justiţie Nina Cernat:

Nina Cernat
„În opinia mea, în 2010, nivelul încrederii publice în justiţie a atins cele mai scăzute cote din ultima perioadă, iar imaginea justiţiei a fost afectată în mod negativ, inclusiv de anumite luari de poziţii ale unor reprezentanţi ai puterii în stat. Atacurile publice asupra justiţiei au generat slăbirea acestui pilon important al statului de drept, au influenţat în mod negativ opinia publică şi au dus la discreditarea sistemului judiciar. Sistem care nu a beneficiat de nici o strategie, devenind de fapt subiect de campanie electorală a clasei politice.”

Discreditarea justiţiei de către politicieni şi presă a fost deplinsa de mai multi judecători, intre care Lilia Catan de la Curtea de Apel Chişinău. Drept exemplu ea a invocat cazuri când politicieni au acuzat în apariţii televizate justiţia că ar fi coruptă sau au contestat în public o hotărâre judecătorească anume.

Lilia Catan
Lilia Catan: „Descreditarea întregului sistem judecătoresc a căpătat o formă necontrolată care prezintă în viziunea noastră pericol pentru întreaga societate. Am ajuns la ziua când este imposibil să deschizi televizorul, să ieşi în stradă, să mergi în societate fără a auzi critici la adresa sistemului judecătoresc.”

În timp ce ministrul le-a vorbit despre reformele care sunt necesare în sistem, participanţii la adunarea de bilanţ a judecătorilor au insistat cu predilecţie asupra necesităţii unui număr mai mare de judecători, nevoii stringente de spaţii, precum şi a finanţării mai bune a justiţiei.

Dar sunt oare problemele invocate de participanţii la această reuniune cele mai grave cu care se confruntă justiţia moldovenească? Avocatul Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice spune că nici pe departe:

Vladislav Gribincea: „Imaginea justiţiei este reflecţia în oglindă a ceea ce se întâmplă în sistem. Dacă lucrurile ar fi bune, ar fi puţine şanse ca reflecţiile să fie proaste. Problema e că se doreşte o schimbare enunţată astăzi de ministrul justiţiei, iar judecătorii percep această schimbare ca o ameninţare la adresa lor. Spre regret ei percep independenţa ca un confortul propriu, şi nu ca pe modul în care sistemul ar trebui să funcţioneze.

Eu nu am auzit astăzi îngrijorări din partea judecătorilor cu privire la calitatea proastă a hotărârilor, numărul mare de dosare anulate şi trimise înapoi, dosare la CEDO. Ei sunt îngrijoraţi în primul rând de criticile care li se aduc. Ceea ce mi se pare neobişnuit.

Problemele principale sunt problemele de sistem şi nu problemele de asigurare sau neasigurare. Eu cred că pe un judecător ar trebui să-l deranjeze mai mult faptul că colegi de-ai săi copromit sistemul decât faptul că nu are un şofer. Deşi este general recunoscut că subminarea independenţii judecătorilor a avur loc prin 2004, eu n-am auzit să se recunoască asta vreodată. Dar reacţiile din acest an se explică prin reformele de proporţii anunţate – lichidarea instanţelor economice, schimbarea rolului CSJ. Judecătorii sund de acord cu ridicarea salariilor, cu mărirea numărului de personal tehnic, uniformizarea practicii judecătoreşti. Nu ştiu de ce ei nu atrag la aceasta atenţia, dar atrag atenţia la chestiuni care sunt absolute minore.”

Reformele din justiţie sunt una din priorităţile guvernului alcătuit de Alianţa pentru Integrare Europeană care crede că nu va putea derula restul reformelor în care s-a angajat în faţa partenerilor externi dacă lucrurile în justiţie vor rămâne neschimbate. Ministrul justiţiei Alexandru Tănase sugera însă nu demult că nu a reuşit deocamdată să se asigure de sprijinul necesar pentru derularea acestor reforme, nici din partea sistemului judecătoresc sau societăţii, dar nici din partea tuturor actorilor politici participanţi la guvernare.
XS
SM
MD
LG