Linkuri accesibilitate

„Sistemul juridic din Rusia: tot mai politizat şi părtinitor”


Președintele Dmitri Medvedev și premierul Vladimir Putin vizitează instalațiile olimpice de la Soci
Președintele Dmitri Medvedev și premierul Vladimir Putin vizitează instalațiile olimpice de la Soci

Înaltul Reprezentant ONU pentru drepturile omului: încercările preşedintelui Dmitri Medvedev de a consolida societatea civilă „nu au reuşit”.


Naţiunile Unite şi Parlamentul European au criticat joi aspru situaţia drepturilor omului în Federaţia Rusă şi au cerut Kremlinului să facă reforme adevărate. La sfârşitul unei vizite de cinci zile la Moscova, Înaltul Reprezentant ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a spus că încercările preşedintelui rus Dmitry Medvedev de a consolida societatea civilă „n-au reuşit”. Nuanţând, Navi Pillay a spus că deşi în unele domenii s-au înregistrat progrese, în altele au fost paşi înapoi şi s-a arătat mai ales îngrijorată de „erorile juridice” din Rusia.

„Sistemul juridic din Rusia este tot mai politizat şi tot mai lipsit de imparţialitate”, se spune şi într-o rezoluţie adoptată joi de Parlamentul European. Europarlamentarii care s-au perindat la tribuna dezbaterilor au vorbit mult despre cazul fostului magnat rus Mihail Hodorkovski, condamnat la mulţi ani de închisoare pentru diferite delicte fiscale despre care el şi suporterii lui spun că sunt inventate şi dictate de Kremlin.

În rezoluţia Parlamentului European este menţionat şi procesul împotriva lui Oleg Orlov, de la organizaţia Memorial, eşecul autorităţilor ruse de a ancheta în mod serios asasinarea ziaristelor Ana Politkovskaia, Natalia Estemirova, Anastasia Baburova, ca şi moartea avocatului Serghei Magnitski.

Altă critică din rezoluţie se referă la reţinerea temporară de către autorităţile ruse a unor lideri din opoziţie, la un miting ţinut la Moscova în seara de Anul Nou. Unul din arestaţii de atunci, Boris Nemţov, a vorbit în Parlamentul European în ajunul adoptării rezoluţiei. El a criticat pe toată linia politica liderilor Rusiei în privinţa drepturilor omului, luându-l ca ţintă mai ales pe premierul Vladimir Putin.

Nemţov a spus că Putin vrea să se eternizeze la putere, iar exemplul preşedintelui egiptean Mubarak nu-l impresionează: „Putin chiar şi arată ca un Mubarak mai tânăr, un Mubarak rus, dar crede că are un viitor mai bun decât fostul lider egiptean”, a spus Nemţov.

Rezoluţia Parlamentului European de ieri a fost adoptată cu o săptămână înaintea vizitei la Bruxelles a premierului rus Vladimir Putin, care se va întâlni cu oficialii Comisiei Europene. În textul votat ieri de europarlamentari, executivul Uniunii este criticat pentru că n-a făcut presiuni suficiente asupra Rusiei în domeniul drepturilor omului.

Europarlamentarii recomandă ca această chestiune să fie luată în considerare în actualele negocieri pentru încheierea unui acord de cooperare şi parteneriat cu Federaţia Rusă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG