Linkuri accesibilitate

Patru ani de închisoare în Belarus pentru un opozant al președintelui Lukașenka


Vasili Parfenkov în timpul procesului
Vasili Parfenkov în timpul procesului

Feedom House: „reflexul unui lider speriat, care înţelege că sfârşitul regimului său se aproprie”.


În Belarus, regimul Lukaşenco nu a cedat presiunilor externe şi a continuat reprimarea celor care au participat la demonstraţii anti-prezidenţiale în decembrie anul tecut.
La Minsk a avut loc primul proces legat de aceste demonstraţii iar după numai câteva ore, s-a pronunţat şi sentinţa. Ileana Giurchescu are mai multe informaţii
:


Vasili Parfenkov, în vârstă de 27 de ani, cunoscut activist pentru drepturile omului, a fost condamnat la 4 ani închisoare.

„Sunt şocată, este o sentinţă extrem de brutală”, a comentat jurnalista Natalia Radzina, şi ea acuzată de participarea la demonstraţia din 19 decembrie. Manifestaţia fusese provocată de anunțul rezultatelor alegerilor prezidenţiale, pe care mulţi le-au considerat falsificate. În jur de 700 de manifestanţi, între care şi contracandidaţi ai preşedintelui Lukaşenca, au fost atunci reţinuţi de poliţie. Între timp, mulţi au fost eliberaţi, dar în jur de 50 se află sub arest la domiciliu sau în arestul poliţie. Printre aceştia se număra si Vasili Parfenkov, care a lucrat în echipa candidatului prezidențial al opiziției Vladimir Nekliaiev și a fost acuzat de spargeri de geamuri.

Sala tribunalului a fost ieri neîncăpătoare pentru toată lumea care ar fi vrut să urmărească procesul. Procuratura a prezentat un film, neclar, care il arată pe Parfenkov, lovind cu o bardă de lemn într-o clădire de stat. Parfenkov a recunoscut că şi-a pierdut controlul dar a respins categoric ideea că ar fi produs mari pagube cu barda lui de lemn.

Pentru fostul candidat prezidenţial Vitaly Rimaşeuski, verdictul demonstrează că regimul Lukaşenca nu vrea să cedeze în faţa mişcării pentru democraţie. Şi se îndreaptă spre o fundătura.

În timpul procesului lui Parfenkov, Procuratura s-a referit şi la foştii candidaţi prezidenţiali, pe care i-a acuzat din nou de incitare la violenţă în masă. Ceea ce lasă de înţeles că aceşti ar putea fi condamnaţi la şi mai mulţi ani închisoare.

După pronunţarea verdictului, secretarul de stat american Hillary Clinton şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton au condamant nu numai procesul sumar dar şi politica extrem de dură a autorităţilor faţă de disidenţi.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni Belarusului, dar pentru moment, fără nici un rezultat palpabil.
În schimb, regimul de la Minsk a replicat închizând biroul OSCE din Belarus.

Iar acum, Ministerul justiţiei a revocat licenţa a patru avocaţi, care toţi apără diverse persoane acuzate în legătură cu demonstraţiile din decembrie. Organizaţia neguvernamentale Freedom House a calificat replicile dure la Minskului drept „reflexul unui lider speriat, care înţelege că se apropie sfârşitul regimului sau”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG