Linkuri accesibilitate

Tinerii întotdeauna au sperat la o viaţă mai bună


Veronica Boboc: Studiile arată că fiecare al şaptelea tânăr visează să plece din ţara aceasta.


Despre tineri, sau cum le place maturilor să-i numească, despre tânăra generaţie. Cum îşi trasează ei frontiera între bine şi rău şi ce îi preocupa cu adevărat? Invitata Europei Libere în această dimineaţă este Veronica Boboc, Directoarea Centrului Media pentru Tineri.

Europa Liberă: Dna Boboc, tocmai pentru că petreceţi mai mult timp cu tinerii, aţi putea să ne spuneţi cum trasează această generaţie frontiera între bine şi rău, dacă are nevoie să o traseze?

Veronica Boboc
Veronica Boboc:
„Eu, din păcate, în activitatea mea discut cu tot felul de tineri şi aş putea să vă spun, în linii generale, că am ocazia să-i cunosc aşa cum sunt ei – foarte diferiţi, adică buni şi mai puţin buni. Imaginea tinerilor în mass-media, au spus-o chiar ei, este puţin cam negativă. Mai degrabă citim sau auzim despre tineri care fie au comis crime, fie nu au niciun interes. Mai puţin auzim despre exemplele bune ale tinerilor, deşi sunt foarte multe din acestea”.

Europa Liberă: Dna Boboc, dar care sunt problemele care îi preocupă?

Veronica Boboc:
„Probleme sunt la fel ca şi tinerii – diferite! Tinerii de la oraş sunt preocupaţi de viitorul lor, cum să-şi aranjeze viaţa, fie că acest viitor ei îl văd la studii undeva aici, fie la universitate sau colegiu, fie că îşi leagă acest viitor de plecarea peste hotare. Studiile arată că fiecare al şaptelea tânăr visează să plece din ţara aceasta. Iar visele tinerilor de la ţară, bine, nu stigmatizăm acum, dar oricum există un decalaj foarte mare, au nişte dorinţe mai de scurtă durată sau mai materiale. Fie că termină clasa a noua şi rămâne acasă să muncească pentru că trebuie să-şi întreţină familia, să ajute părinţii, fie că aşteaptă să vină tata sau fratele de la Moscova să-l ia cu el, fie că aşteaptă sora să o ia în Italia.

Chiar săptămâna trecută am avut mai multe vizite în teritoriu în cadrul unui proiect foto, deci tinerii fotografi au mers în localităţi unde au fotografiat tineri şi am comunicat cu o mulţime de adolescenţi tineri şi vreau să vă zic că am întâlnit tineri care întrebaţi de noi: Ce visezi? Ce doreşti? Spunea: Nu ştiu. Răspunsuri de acestea pur şi simplu ne-au uimit. Sau se gândeau şi spunea: poate am să mă fac frizeriţă, dar poate am să mă fac vânzătoare”.

Europa Liberă: Dna Boboc, zilele trecute Europa Liberă a lansat volumele Jurnal Săptămânal şi Realitatea cu Amănuntul la Universitatea Alecu Ruso din Bălţi. Colegii noştri au rămas miraţi când în ochişorii la o bună parte dintre studenţi puteai citi dorinţa de a pleca din ţară? Cum vă explicaţi acest lucru?
La lansarea de carte EL la Chișinău


Veronica Boboc:
„Tinerii sunt produsul societăţii în care trăim. Nu există oportunităţi de dezvoltare pentru aceşti tineri acasă, unde majoritatea populaţiei este plecată peste hotare şi le povestesc despre viaţa de acolo.

Este normal ca tinerii să vrea să plece, pentru că ei văd realitatea aşa cum o văd, care este ea reală. Chiar nişte tineri ne spuneau: am să termin eu facultatea pedagogică şi ce fac? Mă întorc în sat şi am să fiu învăţător, profesor cu un salariu de... Acesta este viitorul meu? Şi atunci tinerii este normal să-şi lege visurile lor de o dorinţă la ceva mai bun, tinerii întotdeauna au sperat la o viaţă mai bună. Problema este că noi nu le-am putut crea aceste visuri aici acasă, ca ei să se poată realiza la noi”

Europa Liberă: Dar, totuşi, sunt tineri care vin şi la Centrul Media, pentru că dacă nu ar veni, nu s-ar povesti...

Veronica Boboc:
„Exact, sunt foarte mulţi tineri care vin la Centrul Media şi eu mă bucur că există astfel de oportunităţi pentru tineri să se realizeze şi am nişte exemple foarte interesante când băieţi de cartier, băieţi de gaşcă au venit la noi şi dacă la început priveau sceptic şi se gândeau că ce mai fac aici la Centru Media pentru Tineri, fac emisiuni radio, fac fotografii, face ziare şcolare, dar până la urmă s-au încadrat şi au devenit nişte modele foarte interesante. Bineînţeles că şi părinţii au un rol foarte mare, pentru că dacă părintele încurajează tânărul – mai mergi, interesează-te, poate te încadrezi într-o activitate, poate vrei să faci altceva.

La Centrul Media avem tineri pozitivi care, din start, vin cu dorinţa de a face ceva, sunt curioşi să producă, să facă. Dar este şi altă faţă a lucrurilor că noi le oferim ceea ce îi interesează pe ei, dar în ţară sunt foarte multe centre comunitare pentru copii şi tineri dar ele nu prea sunt frecventate, pentru că nu sunt servicii adecvate intereselor lor.

Pe ei îi interesează tehnologiile informaţionale, de aceea vin la centre care le oferă astfel de oportunităţi, dar nu îi interesează educaţia tehnologică. Mă miră că încă mai sunt centre unde fac croşetare, e adevărat e bine şi asta, dar trebuie să tindem să le oferim servicii şi oportunităţi pe placul lor, ceea ce este modern acum”.

Europa Liberă: Deci o problemă ar fi şi faptul că nu se prea vorbeşte, cum s-ar zice, „pe limba lor”?

Veronica Boboc:
„Exact. Dar şi tinerii sunt cele mai bune exemple pentru ei însăşi. E bine că multe organizaţii internaţionale dezvoltă foarte multe programe „Peer to Peer”, de a transmite informaţia de la egal la egal, şi tinerii sunt cei mai buni mobilizatori pentru tineri, pentru că asta este şi realitatea, ei învaţă din stradă, învaţă de la semenii lor, şi atunci dacă ar fi mai multe exemple pozitive, mai mulţi tineri cu educaţie civică, bineîneţeles că acest lanţ s-ar extinde şi ar fi în interesul tinerilor şi ar atrage alţi tineri”.

Europa Liberă: Dar de ce este această generaţie atât de departe de „trecutul recent”. De exemplu, colega noastră, Lucia Diaconu a constat zilele trecute, la expoziţia dedicată disidentului rus Andrei Saharov, ca tinerii se pare că nu ştiu nimic despre el.
Fizicianul și militantul pentru drepturile omului Andrei Saharov


Veronica Boboc:
„Eu am întâlnit zilele trecute o fetiţă la ţară, în clasa a 9-a şi am întrebat-o ce carte a citit ultima dată şi mi-a spus că a citit „Notre Dame”, zic: ţi-a plăcut? Îmi spune: foarte mult. Am rămas uimită pentru că ştiu că mulţi tineri din generaţia ei nu mai citesc astfel de cărţi. Cel puţin citesc alte cărţi care sunt acum, moderne. Mi se pare un lucru firesc şi de ce, la o adică, ar trebui să ştie de academicianul nu ştiu care? Aceasta a ţinut de timpurile noastre, de alte generaţii.

Eu, bunăoară, descopăr că nu ştiu foarte multe din interesul tinerilor de astăzi. Deseori chiar vreau să ştiu cât mai multe şi mă interesez pentru că ei vorbesc în alt limbaj, îi interesează chestii de blog, de paginare web, de SF, literatură care este acum, Eu uneori rămân uimită că eu nu fac faţă, nu ştiu. Fiecare generaţie vine cu alte valori, cu alte interese. Vorbim deja despre copii digitali, de ce nu ar fi şi tinerii digitali? Lumea se schimbă”

Europa Liberă: Important valorile să rămână, dna Boboc...

Veronica Boboc:
„Exact, dacă un tânăr îşi ia drept valoare Harry Poter sau un alt erou modern, dar este un erou pozitiv care îi dă speranţă, îi dă un vis, o oportunitate la care el să viseze, să se dezvolte. De ce, nu? Sunt uimită când realizez că copiii mei nu vor să citească poveştile lui Ion Creangă, sau nu vor să citeacă cărţile cu care noi am trăit: „Laleaua neagră”, „Prima dragoste”, etc. Las să citească alte cărţi, important este să citească.

Important este ca noi, adulţii, să-i susţinem. Apropo, mass-media are o importanţă foarte mare să promoveze imaginea pozitivă a tinerilor, pentru că dacă ţi se spune că eşti rău, rău, aşa şi vei fi. Dacă vom promova că tinerii sunt buni, că sunt tineri, sunt dornici să experimenteze, chiar dacă sunt undeva şi vulnerabili, chiar dacă sunt priviţi cu neîncredere, noi trebuie să promovăm imaginea lor pozitivă”.

Europa Liberă: Dna Boboc, cu acest îndemn vă mulţumim mult că aţi fost cu noi în această dimineaţă.
XS
SM
MD
LG