Linkuri accesibilitate

Ce se ascunde în spatele încercării de schimbare a premierului Boc?


Expresie a tensiunii dintre Traian Băsescu și Vasile Blaga (Evenimentul zilei).


De ce a venit presedintele Traian Basescu cu ideea schimbarii premierului democrat-liberal Emil Boc? Aceasta este intrebarea la care tot raspund, de cateva zile, analistii din presa cotidiana, dupa ce, la inceputul saptamanii, s-a vorbit de o eventuala demisie a premierului.

Mircea Marian, de la Evenimentul zilei, considera ca seful statului incearca sa evite preluarea franelor, atat in partid cat si in guvern, de catre influentul si incomodul Vasile Blaga. Editorialistul ii reproseaza sefului statului ca se ocupa de jocurile de putere din interiorul PDL si nu de problemele reale ale tarii, intre care s-ar afla reforma statului, modificarea Constitutiei, demilitarizarea serviciilor secrete si elaborarea unei noi legi a sigurantei nationale, care sa o inlocuiasca pe cea din 1991.

Intr-un comentariu in Adevarul, Stelian Tanase se refera la agitatia politica din PDL ca la un simptom provocat de recenta coalizare a opozitiei. Aparitia Uniunii Social-Liberale, din care fac parte Partidul Social-Democrat, Partidul National Liberal si Partidul Conservator, ar fi pus PDL, pentru prima data din 2007 incoace, in defensiva. Toate jocurile vor avea insa rezultat nul, crede Tanase, adica „o garnitura de compromis, aranjata de un pact intern” al democrat-liberalilor. Pentru acest partid, se mai spune in Adevarul, inca nu a venit vremea schimbarilor. Abia o infrangere grea in alegerile de anul viitor ar duce la schimbari majore.

Pe site-ul Hotnews este publicata analiza semnata de Mihail Neamtu sub titlul Sinistra mostenire a stangii romanesti. Textul identifica in politicile guvernarilor de stanga din ultimii douazeci de ani defectele proiectului de societate, complet „nesustenabila”, pe care o are de gestionat acum dreapta. „Simbolic vorbind – scrie Neamtu – nu trebuie niciodata uitat cat rau a facut regimul Iliescu in raport cu promisiunea reprezentata de miscarea tinerilor anticomunisti din anii nouazeci”. Mineriadele, care au alungat elitele tarii peste granita si au gonit investitorii, sau creat premisele instalarii unui „capitalism autohton, hranit prin jaf si extorcare nemilosa a banului public”. In acest peisaj sumbru, prima datorie a dreptei ar fi astazi de a explica atat radacinile profunde ale crizei economice, cat si logica iesirii din ea, mai scrie pe site-ul Hotnews Mihail Neamtu.
XS
SM
MD
LG