Linkuri accesibilitate

Statele Unite și manifestațiile de protest din Iran și lumea arabă


Președintele Barack Obama la Casa Albă
Președintele Barack Obama la Casa Albă

Barack Obama: „Aveți o generație tînără vibrantă care urmărește să-și deschidă oportunități noi. Nu puteți rămîne în urma istoriei”.


In Orientul Mijlociu, manifestatiile de protest continua dupa ce miscari similare au antrenat caderea regimurilor din Tunisia si Egipt. Cum reactioneaza Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama a avertizat lideri din regiune - unii dintre ei aliati apropiati ai Americii - sa vina in intimpinarea aspiratiilor oamenilor. El a criticat aspru regimul iranian pentru ceea ce a caracterizat drept un raspuns ipocrit la cererile manifestantilor din tara.

In prima sa conferinta de presa de anul acesta, Barack Obama a spus ca guvernele din tarile respective nu pot ramine la putere prin folosirea fortei. „Lumea se schimba” – a spus seful executivului american, intr-un mesaj adresat liderilor din Orientul Mijlociu. „Aveti o generatie tinara vibranta, in Orientul Mijlociu, care urmareste sa-si deschida noi oportunitati. Nu puteti ramine in urma istoriei” – a aratat presedintele Statelor Unite.

Obama a tinut sa faca distinctie intre manifestatiile, in linii mari pasnice, din Egipt si brutalitatea cu care fortele de securitate raspund protestelor din Iran. Presedintele Obama a facut respectivele remarci dupa ce elemente dure din conducerea de la Teheran au cerut arestarea sau executarea liderilor opozitiei, implicati in proteste.

Fortele de securitate au raspuns in forta in fata demonstrantilor si in Bahrein si Yemen. In capital Iranului, cel putin o persoana a fost ucisa in timpul unei demonstratii neautorizate. La Washington, Barack Obama a spus, „Am trimis un mesaj clar aliatilor nostri din regiune cind am spus „Sa privim catre exemplul egiptean mai curind decit cel iranian. Gasesc ca este ironic ca liderii de la Teheran sarbatoresc caderea regimului din Egipt, in timp de reprima cu brutalitate oameni care protesteaza pasnic in Iran”.

Referindu-se la cele intimplate in Egipt, Obama a spus ca populatia din Iran are dreptul sa-si exprime opiniile si nemultumirile si sa ceara un guvern responsabil. Presedintele Statelor Unite si-a exprimat speranta ca iranienii vor continua sa aiba curajul sa ceara mai multa libertate si un guvern care sa-i reprezinte interesele. Dar - a adaugat Obama - „America nu poate dicta ce se intimpla in interiorul Iranului la fel cum nu a putut-o face nici in Egipt”. „Ceea ce putem face este sa oferim sprijin moral celor care-si doresc o viata mai buna” – a arata seful executivului American.

Presedintele a spus ca o consecinta a celor intimplate in Egipt si Tunisia este ca regimurile din regiune incep sa inteleaga ca a venit vremea schimbarii. El i-a indemnat – fie ca sint aliati ori dusmani ai Americii—sa imbratiseze schimbarea si sa asigure o tranzitie non-violenta.
XS
SM
MD
LG