Linkuri accesibilitate

Viaţa fără hrişcă


Acum zece ani am exclus benevol din alimentaţie zahărul. Acum exclud, impus de circumstanţe, hrişca.


Vasăzică mă întîlnesc deunăzi în curtea blocului cu o vecină descumpănită. Doamna a tot aşteptat săptămîni în şir să reapară hrişca în alimentare şi supermarketuri, dar, vîzînd că aceasta nu mai apare, s-a dus la piaţa centrală şi a cumpărat acolo două kilograme.

„Cît v-a costat?” am întrebat-o mai mult din complezenţă.
„Of –of-of! Am dat tocmai 32 de lei pentru un kilogram! Şi asta cică e ieftin. Cineva a cumpărat cu 36 de lei kila! Ce bătaie de joc!” a zis doamna căreia i se citea în priviri nemulţumirea.

Am discutat un pic despre dispariţia hrişcăi.
„Iaca eu nu pot să înţeleg, de ce în magazine hrişcă nu este, dar la piaţă o găseşti la un preţ astronomic?” m-a întrebat vecina. „Da, e ciudat” am consimţit. „Dar şi la supermarket ea se vinde, numai că e fiartă şi deci mai scumpă... ”
„Păi, asta tot e ciudat. Ştiţi, se vorbeşte că e puţină hrişcă pe piaţă, dar mie mi se pare că aici miroase a speculă...” a presupus doamna. Am înălţat din umeri.

„Dar d-voastră ce faceţi? De unde o cumpăraţi?” m-a întrebat vecina. „Eu nu o mai cumpăr. Nu mă interesează pe moment hrişca! Şi s-ar putea să nu mă mai intereseze niciodată!” am spus cu convingere şi răspunsul meu a uluit-o pe colocatară.
Ceea ce i-am spus în continuare a făcut-o pe vecina mea să bolovănească ochii. Şi nu i-am zis decît cîteva lucruri.

Am precizat că prefer să cumpăr hrişcă din magazine, nu de la piaţa centrală, şi că de aceea voi aştepta să reapară pe rafturile magazinelor. Dacă însă ea nu va reapărea acolo, renunţ s-o mai folosesc în alimentaţie, fără să sufăr prea tare. Absenţa sau prezenţa hrişcăi pe masa mea nu schimbă mare lucru. Pe deasupra, renunţarea la hrişcă mă scuteşte de o frămînare suplimentară, de tot felul de gînduri legate de posibilii speculanţi sau de o posibilă nedreptate care mi se face.

Acum zece ani am exclus benevol din alimentaţie zahărul. Acum exclud, impus de circumstanţe, hrişca. Cine vrea, o poate cumpăra de la piaţă. Pentru mine însă viaţa fără hrişcă nu e cea mai dificilă de pe pămînt. Există situaţii mult mai triste.
XS
SM
MD
LG