Linkuri accesibilitate

Statele Unite încurajează mișcarea pro-reformă din Iran și țările arabe


Secretarul de stat Hillary Clinton
Secretarul de stat Hillary Clinton

Hillary Clinton: Iranul este unul din exemplele unei „revoluţii confiscate”.


La Teheran, mii de persoane au participat la o demonstraţie în sprijinul revoltelor din Egipt şi Tunisia. Deşi guvernul a salutat răsturnarea de la putere a lui Mubarak, comparând revolta egipteană cu revoluţia islamică din Iran, din 1979, poliţia a încercat să blocheze, cu violenţă, demonstraţia de solidaritate. La Washington, secretarul de stat, d-na Hillary Clinton a cerut însă Teheranului să dea dovadă de aceeaşi deschidere faţă de revendicările străzii ca autorităţile de la Cairo.

În primul rând, d-na Clinton a vorbit despre curajul şi aspiraţiile celor care au ales să protesteze pe străzile din Teheran. Şi le-a urat iranienilor să aibă parte de aceleaşi şanse ca egiptenii care au manifestat aproape 3 săptămâni, neântrerupt. Secretarul de stat a reamintit că Statele Unite sprijină drepturile universale ale iranienilor, aceleaşi drepturi la care au aspirat şi protestatarii din Egipt.

Martori oculari la Teheran au relatat Europei Libere că mii de iranieni au urmat chemarea la manifestaţia de solidaritate cu Egiptul şi Tunisia. La Teheran au scandat lozinci împotriva liderului suprem religios Azatolahul Ali Hameneni şi s-au lovit de forţele de ordine care au tras în aer şi au folosit gaze lacrimogene. O persoană a fost ucisă. Potrivit unor bloggeri, simpatizanţi ai opoziţiei, zeci de persoane ar fi fost reţinute.
În ajunul protestului, doi din cei mai importanţi lideri ai opoziţiei au fost puţi sub arest la domiciliu.

Desigur, la Washington nu a trecut neobservat faptul că pe de o parte, regimul iranian a salutat revolta din Egipt, pentru a cenzura după aceea informaţiile despre ce se întâmpla în Egipt şi Tunisia.

Într-un interviu cu postul de televiziune Al Hurra, finanțat de către Statele Unite și care emite spre lumea arabă, secretarul de stat american a reamintit că Iranul este unul din exemplele unei „revoluţii confiscate”. În aceste condiţii, declaraţiile despre democraţie nu au nici o legitimitate.



Ministrul britanic de externe a făcut un comentariu similar, declarând că iranienii, ca şi egiptenii, au dreptul fundamental de a-şi exprima liber opinia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG