Linkuri accesibilitate

Opiniile analistului politic ucrainean Iuri Romanenko (România liberă)


Editia electronica a ziarului Romania libera preia opiniile analistului politic ucrainean Iuri Romanenko referitor la relatia Kiev-Bucuresti. Romanenko, care este director al Centrului de Analize Politice Stratagema, din capitala Ucrainei, a fost intervievat de agentia de presa rusa Rosbalt, iar dialogul a fost preluat de Agerpres. Romanenko se razboieste cu declaratiile secretarului de stat Eugen Tomac, seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului roman al Afacerilor Externe. Acesta a evocat pericolul asimilarii minoritatii romane din Ucraina.

Un alt fel de a spune ca „cel mai bun inamic este inamicul imaginar”, considera Romanenko, pentru care decaratiile lui Tomac sunt subiect de ras pentru orice persoana zdravana la cap. In schimb, ele ar confirma politica externa ofensiva a Romaniei fata de Ucraina, si care reclama o reformulare a propriei politici externe din partea Kievului. Participantii la un potential conflict intre Romania si Ucraina vor fi Rusia si Uniunea Europeana, sustine Iuri Romanenko. Dintr-o asemenea perspectiva, pastrarea ca tampon a Republicii Moldova este esentiala, iar consolidarea pozitiei Ucrainei in Transnistria – vitala, a mai spus, in interviul rezumat de Romania libera, analistul politic ucrainean Iuri Romanenko.

Un interviu acordat in exclusivitate de presedintele Romaniei Traian Basescu cotidianului Romania Libera este preluat astazi masiv de principalele ziare centrale. A facut inconjurul lor declaratia ca mita colectata in vamile Romaniei n-ar merge catre vreun sef de partid, asa cum pretinde opozitia, ci catre un mare lider sindical. Declaratii date in ancheta de vamesi si politisti de frontiera incep sa trimita mediile politice si de presa catre diverse interpretari ale fenomenului de coruptie din sistemul vamal.

Stefan Vlaston, comentator al site-ului Hotnews, gloseaza pe marginea celor spuse de Traian Basescu in acest interviu, ale carui concluzii le sintetizeaza. Basescu ar sustine asadar ca Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare, nu este chiar asa de corupt cum il prezinta opozitia; un nou partid, format in jurul reformatorilor din PDL, n-ar fi oportun in acest moment; ca PDL ar putea castiga din nou viitoarele alegeri daca face o optiune clara in favoarea unor criterii de integritate; in sfarsit, Basescu atrage atentia in acest interviu acordat Romaniei libere ca orice partid aflat la guvernare ar mari pensiile si salariile romanilor, daca ar avea de unde, dar ca, in mod clar, „nu putem cheltui mai mult decat produce Romania” – se arata in sinteza-comentariu semnata de Stefan Vlaston pentru Hotnews.
XS
SM
MD
LG