Linkuri accesibilitate

14.02 - București: Trecutul și prezentul lui Ristea Priboi.


Senatorul liberal Radu F. Alexandru care a solicitat comisiilor juridice ale celor două camere să analizeze în ce măsură jurămîntul rostit de Priboi în calitate de preşedinte al Comisiei de control al SIE constituie un fals.


14 februarie 2001

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Tania Radu).

Trecutul și prezentul lui Ristea Priboi.


Aflat în vizită la Timişoara, primul ministru Adrian Năstase a expediat în cîteva fraze cazul Priboi. Aparent, într-o discretă polemică cu Mircea Dinescu, membru al colegiului CNSAS, domnul Năstase a afirmat că decizia de admitere a României in NATO nu va depinde de numirea lui Ristea Priboi la conducerea Comisiei parlamentare de control a SIE.

Aceeaşi presă care a scotocit şi a reuşit să afle câte ceva despre trecutul nu foarte îndepărtat al domnului Priboi a mai lansat astazi o informaţie ce ar putea pune pe gînduri, una legata de acelaşi trecut destul de apropiat al noului director interimar al Serviciului de telecomunicatii Speciale. O corespondenţa de la Tania Radu
.

Premierul Adrian Năstase nu crede că prezenţa in comisia SIE din camera Deputaţilor a fostului ofiţer DIE Ristea Priboi va afecta în vreun fel şansele Romaniei de aderare la NATO. În opinia sa vor conta „lucruri mai importante precum politica ţărilor membre şi performanţele României pe diferite segmente.” Am citat din declaraţia făcuta astazi la Timişoara şi reprodusă de agenţia Mediafax.

Primul ministru sfătuieşte, în aceasta declaraţie să nu se treacă de la un complex comunist la un complex securist. Domnia sa crede că Priboi şi-a făcut datoria ca ofiţer, iar daca a făcut excese şi greşeli va fi examinat. Este şi ceea ce a a cerut în cadrul unei interpelări senatorul liberal Radu F. Alexandru care a solicitat comisiilor juridice ale celor doua camere să analizeze în ce măsură jurămîntul rostit de Priboi în calitate de preşedinte al Comisiei de control al SIE constituie sau nu un fals, iar calitatea lui de fost ofiţer de Securitate contravine regulamentului Camerei Deputaţilor

Numai că structurile parlamentare vizate, ca şi PDSR de altfel, nu par dispuse să dea curs unor asemenea demersuri.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Ionel Olteanu susţine că nu exista temeiuri pentru o autosesizare din partea comisiei. Şi că deci, nu se va face nimic pînă ce nu va fi formulată oficial, prin biroul permanent al camerei, o solicitare în acest sens.

I. Olteanu: „În primul rînd domnul senator Radu F. Alexandru a făcut nişte afirmaţii ce sigur trebuie şi dovedite aceste afirmaţii. În al doilea rînd vă informez că aceasta comisie nu a fost sesizată pînă în prezent cu acest caz pe care Dumneavoastră îl denumiţi „cazul Priboi”. Dacă vom fi sesizaţi, vom analiza. Deocamdată noi am considerat că nu este cazul să ne autosesizăm pentru aceasta problemă. Strict regulamentar, Biroul Permanent trebuie să fie sesizat cu o asemenea problemă.”

Liderul liberal, Valeriu Stoica, membru al aceleiaşi Comisii juridice a Camerei Deputaţilor este însă de altă părere: „aceasta nominalizare este fără îndoială o gafă de proporţii, comparabilă cu cea făcuta de Petre Roman în ʼ 90, cînd l-a propus pentru funcţia de director al SIE pe Caraman, cunoscut pentru activitatea sa anterioară în serviciile de informaţii romanesti, fapt care a atras dezaprobarea unanimă a Occidentului şi a adus grave prejudicii imaginii şi credibilităţii Romaniei pe plan extern. Constatăm, de asemenea, cu îngrijorare ca PDSR, chiar şi după ce domnul Priboi a recunoscut că a fost ofiţer activ DIE, continuă să-l susţină pentru aceasta funcţie de şef al Comisiei SIE a Parlamentului. Asta arată că partidul care l-a propulsat pe domnul Iliescu în funcţia de preşedinte a rămas, din păcate, prizonierul unei mentalităţi incompatibile cu lumea Occidentală.”

De notat că miercuri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a luat în nici un fel în discuţie cazul Priboi. Dacă nu e suficient de clar în ce măsură Ion Iliescu şi PDSR au fost la curent cu natura atribuţiilor lui Ristea Priboi în cadrul fostei Securităţi, întrucît nici astazi nu am putut obţine de la preşedinţie o declaraţie pe aceasta temă, devine, din ce în ce mai limpede că acest caz nu este o scăpare. Probă: recenta numire de luni, în şedinta Consiliului Suprem de Apărare a ţării, mediatizată cu o întîrziere şi ea semnificativă, a directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

El este generalul de brigadă, în rezervă, Tudor Tănase. Informaţile vehiculate de presă spun că şi acesta provine din Direcţia de Informaţii Externe a fostei Securităţi, mai precis din unitatea specială R, specializată în interceptări şi ulterior în protejarea convorbirilor guvernamentale. Aceasta structură a devenit, după 1990, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în care Tudor Tănase a funcţionat pînă în 1997, cînd a demisionat pe fondul scandalului Poenix şi a fost trecut în rezervă pe motive medicale. Generalul Tănase îl înlocuieşte acum, pe şeful STS generalul de divizie Ioan Sima. Deocamdată , cu titlu interimar.

Şedinta CSAT de luni a hotarît, de asemenea, ca STS să treacă la instalarea unor echipamente specifice performante deja importate.
XS
SM
MD
LG