Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: De ziua odiosului Sfint Valentin


Duminică 13 februarie, gloate disperate, majoritatea bărbați, au luat cu asalt magazinele de cadouri...


Am vazut ieri, duminica 13 februarie, gloate disperate, majoritatea barbati, luand cu asalt magazinele de cadouri, intr-o imbulzeala cum nu mai pomenisem de la primul razboi din Golf, cind oameni pe care altminteri i-as fi crezut intregi la minte isi strangeau stocuri de zahar, faina si ulei.
Dan Alexe


Pe fetele unora vedeam chiar o panica mai mare decit in vreme de pribegie. Trebuiau sa-i cumpere ceva iubitei pentru acest blestemat Sfint Valentin, sarbatoare fortata intre toate. Evident, mintea de barbat se trezeste in ultimul moment, cand nu mai gaseste decit ilustrate kitsch.

Pe fruntile incretite ale unora citeam angoasa si suferinta fizica. Umblau ca hipnotizati printre rafturi, inhatand febril cate o prostie de bibelou sau bijuterie stridenta si punind-o la fel de repede inapoi, blestemind printre dinti.

Erau, e drept, si unele femei care cumparau nimicuri obligatorii pentru acest odios sfint, insa ele actionau ca rachetele inteligente ale armatei americane: se duceau, implacabil si silentios, direct la tinta, cu o absenta de ezitare inscrisa in mod sigur in codul genetic.

Ele nu aveau in ochi albul sticlos al barbatilor care descopera terorizati ca a mai ramas o ora pina la inchiderea magazinelor si ca n-au cumparat nimic. Femeile poseda abilitati si tehnici de supravietuire la care barbatii nu au acces. Nu doar lucruri care vin de la sine, cum ar fi sa faca acel inspaimantator ambalaj cadou; ele mai stiu de pilda sa scoata indicatia „Pret Redus” de pe o carte nelasand in urma bucatele de eticheta imposibil de smuls fara sa jupoi coperta, sau dâre de lipici de culoarea mustei strivite.

Pe unii barbati i-am vazut cumparand lucruri alandala: dedesubturi dubios-erotice, care in mod limpede aveau sa fie primite cu un scrâșnet, esarfe sintetice, sau – cel mai disperat cadou dintre toate – albume cu reproduceri. Acestia din urma nu merita nicio induplecare, nici pe lumea asta, nici in cealalta.

Pentru cei ca mine, insa, care nu au cui sa ofere ceva de 14 februarie, ziua de ieri a fost o binecuvintare. Mi-a aratat toate avantajele singuratatii si m-a facut sa savurez dinainte, precum Pălărierul Nebun din Alice in Tara Minunilor, cele 364 de zile de non-aniversare care urmeaza.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG