Linkuri accesibilitate

„Femeile sunt cele mai frecvente victime ale violenţei domestice, şi tot ele rămân mai neajutorate după ce soţul, tatăl sau partenerul se împuşcă”.


Elveţienii şi-au apărat prin referendum dreptul de a purta arme și a le deține în casă. Rezultatele oficiale ale consultării de duminică arată că peste jumătate din cele 26 de cantoane ale federaţiei au respins propunerile de a interzice ţinerea în casă a armelor de asalt şi de a face mai complicată cumpărarea de arme noi. Detalii are Mircea Ţicudean
.

În Elveţia neutră, ţară cu opt milioane de locuitori, în casele cetăţenilor se află cam 2,5 milioane de arme militare pentru că, potrivit tradiţiei, elveţienii îşi pot păstra arma după satisfacerea serviciului militar, care este obligatoriu. Iar tirul cu arma este un mod popular de petrecere a timpului liber în satele elveţiene, la competiţii luând parte, potrivit agenţiei AP, chiar şi copii de zece ani.

După numărul de arme pe cap de locuitor Elveţia se află pe locul patru în lume, în urma Statelor Unite, Finlandei şi Yemenului. Rezultatul referendumului a fost salutat de suporterii portului de armă, şi ai tirului sportiv, ca şi de apărătorii tradiţiei elveţiene a cetăţeanului-soldat. „Este un mesaj de încredere în soldaţii noştri”, a spus Pius Segmueller, un deputat din Partidul Creştin al Poporului şi fost comandant al gărzii elveţiene de la Vatican.

Schimbarea legislaţiei portului de armă fusese sprijinită de doctori, preoţi şi organizaţii de femei, care cereau ca armele de foc să fie păstrate în depozite, sub cheie, sperând că în acest fel va scădea frecvenţa omorurilor în familie şi rata foarte înaltă a sinuciderilor prin împuşcare.

AP scrie că respingerea netă a acestor propuneri la referendum poate părea suprinzătoare, dată fiind reputaţia Elveţiei de ţară paşnică, care n-a mai avut conflicte cu vecinii de la invazia condusă de Napoleon, în urmă cu două secole.
Dar nu trebuie să uităm, continuă AP, că tot Elveţia este ţara legendarului Wilhelm sau Guillome Tell, iar militarii elveţieni sunt mândri de opoziţia pe care ar fi arătat-o Germaniei naziste în al doilea război mondial.

Tot AP spune că rezultatul ilustrează dragostea de independenţă a elveţienilor, care resping mereu aderarea la UE şi au şocat lumea recent votând în masă pentru interzicerea construcţiei de minarete în ţara lor.

Martine Brunschwig-Graf, o deputată social-democrată în Parlamentul federal, a dat vina pentru eşecul schimbării legislaţiei pe femeile care n-au ieşit în număr mare la vot, deşi actuala stare de lucruri pe ele le defavorizează, în primul rând: „Femeile sunt cele mai frecvente victime ale violenţei domestice, şi tot ele rămân mai neajutorate după ce soţul, tatăl sau partenerul se împuşcă” – a spus Martine Brunschwig-Graf.

Cam un sfert din cele 1300 de sinucideri înregistrate anual în Elveţia sunt prin împuşcare, iar partizanii schimbării spun că armele folosite cu predilecţie sunt tocmai cele păstrate acasă după satisfacerea serviciului militar. AP notează că există totuşi semnale că în Elveţia atitudinea faţă de portul de armă se schimbă – pentru că tinerii par nemulţumiţi de actuala stare de lucruri. Iar cluburile de tir, considerate până nu de mult instituţii onorabile, atrag din ce în mai puţini elveţieni tineri.
XS
SM
MD
LG