Linkuri accesibilitate

UE și SUA îngrijorate de condamnarea la Tiraspol a lui Ilie Cazac


Delegatia Uniunii Europene în Republica Moldova si Ambasada Stalelor Unite la Chisinau şi-au exprimat îngrijorarea faţă de condamnarea lui Ilie Cazac la 14 ani inchisoare. Verdictul a fost pronunţat cu 3 zile în urmă de un tribunal din Tiraspol, care l-a găsit pe Ilie Cazac vinovat de spionaj.

Potrivi agenţiei InfoPrim Neo, în declaraţia ambasadei americane se arată: „Suntem îngrijorati de lipsa de transparenta si lipsa unui proces corect în cazul dumnealui si insistam în continuare asupra respectării drepturilor fundamentale umane si legale ale domnului Cazac”.

Şi delegaţia Uniunii Europene insistă asupra importanţei respectării dreptului la un proces echitabil. „Delegatia UE îsi exprima profunda îngrijorare în legatura cu circumstantele în care a decurs examinarea cazului lui Ilie Cazac înainte de proces si procesul propriu-zis, inclusiv lipsa de transparenta în procesul de judecata, precum si faptul ca detinutul a fost lipsit de asistenta juridica la alegere si nu i s-a permis sa-si vada familia regulat”, se arată în declaraţia citată de Info-Prim.

În decembrie, jurnalistul Ernest Vardanian a fost şi el condamnat la 15 ani închisoare de un tribunal din Tiraspol, tot sub acuzaţia de spionaj în favoarea Republicii Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG