Linkuri accesibilitate

13.02 - Chișinău: In pregătirea vizitei troicăi europene în Moldova


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Iurie Leancă: „Vizita este expresia faptului, că R. Moldova este luată mult mai mult în serios şi în calcule.”


13 februarie 2001

Actua
litatea în Republica Moldova.

In pregătirea vizitei troicăi europene în Moldova.

Dan Ionescu: Chişinăul se pregăteşte să primească o delegaţie a troicii Uniunii Europene, condusă de Javier Solana. Amănunte de la Lina Grîu.

Vizita de mîine la Chişinău a troicii Uniunii Europene la nivel de miniştri de externe este o expresie a faptului, că Uniunea Europeană a început să acorde o importanţă mai mare relaţiilor cu Republica Moldova şi pe viitor este dispusă să devină un partener mult mai deschis, dar şi un răspuns la mesajele lansate de Republica Moldova în ultimii ani, prin care aceasta dorea să fie recunoscută drept eligibilă pentru procesul de extindere şi să schimbe caracterul relaţiilor cu Uniunea Europeană dintr-o simplă cooperare în unele de integrare.

Fără îndoială, troica este interesată şi de evoluţiile pe paln intern, vizita comportând în opinia unor analişti de la Chişinău nu în ultimul rând şi o anumită îngrijorare pentru ascensiunea stângii, dar şi un mesaj de susţinere pentru forţele reformatoare şi pro occidentale. Ministrul adjunct-prim de externe, Iurie Leancă, a susţinut astăzi o conferinţă de presă, în care a trecut în revistă principalele teme, care vor fi discutate la Chişinău.

Iurie Leancă: „Vizita este expresia faptului, că Republica Moldova este luată mult mai mult în serios şi în calcule. Este o expresie a faptului, că Uniunea Europeană este mult mai mult interesată să ne sprijine să depăşim dificultăţile de ordin politic, de ordin economic, de ordin social şi discuţiile, care vor avea loc mîine la Chişinău, vor fi orientate în mod special pe aceste probleme – pe de o parte relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi nu numai faza actuală, ci şi cea de perspectivă, care rezultă din faptul, că noi vom adera la Pactul de Stabilitate.

Din faptul, că odată cu aderarea la OMC, am putea intra în negocieri privind zonă de liber schimb. Din faptul, că Uniunea Europeană este interesată să ne sprijine în securizarea frontierei Republicii Moldova. Să găsim soluţii mai rapide, mai eficiente în planul conflictului transnistrean şi în problema retragerii armatei ruse.”

Să precizăm, că subiectul conflictului transnistrean este abordat astăzi de oficialii troicii la Kiev, iar după vizita la Chişinău este preconizată continuarea discuţiilor la Moscova. Întrebat în ce măsură o mai bună cooperare regională cu România ar putea să deschidă pentru Republica Moldova mai multe porţi spre Uniunea Europeană, Iurie Leancă a spus, că, în primul rând, Chişinăul ar trebui să-şi facă mai coerent mesajul pe interior, în aşa fel încât integrarea europeană să devină obiectivul întregii societăţi.

Iurie Leancă: „România este la vestul nostru şi geografic, dacă mergem la Bruxelles cu trenul sau cu maşina, trecem prin România. Şi atunci suntem interesaţi să avem o cooperare cât mai bună, începând cu cooperarea transfrontalieră, începând cu trecerea la frontieră. E o chestie absolut pragmatică. Chestia a fost pragmatică şi atunci, când vrem să implementăm această legislaţie europeană la noi, ea este deja tradusă la Bucureşti.

Nu trebuie să cheltuim milioane de dolari. În ţări candidate se cheltuie milioane de dolari pentru traducerea legislaţiei.Va spuneam de Pactul de Stabilitate - în mod special sunt lansate acele proiecte, care au un caracter regional. Imperativitatea acestor obiective e dictată de zi, de problemele cu care ne confruntăm noi. Or, aceste probleme în mod automat ne apropie şi de Bruxelles.”

Actuala vizită a troicii UE la Chişinău este a treia în ultimii doi ani, dar prima efectuată la nivelul miniştrilor de Externe. Troica va fi primită de preşedintele Petru Lucinschi, de primul ministru, Dumitru Braghiş, şi va avea întrevederi cu ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, precum şi cu liderii grupurilor parlamentare.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Tot mîine preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Adrian Severin, începe o vizită de cinci zile în Portugalia. El urmează să poarte convorbiri cu preşedintele, premierul şi ministrul de Externe al ţării gazdă. Printre subiectele, care vor fi abordate, se numără şi aşa-numitele dosare sensibile ale OSCE, inclusiv acel al Transnistriei. Amintim, că Portugalia, care va prelua preşedinţia în exerciţiu a OSCE în anul 2002, a fost desemnată să gireze dosarul transnistrean.
XS
SM
MD
LG