Linkuri accesibilitate

12.02 - București: Parlamentari români în Irak


Liderul PDSR susţine că agenda şi programul acestora nu sunt cunoscute conducerii partidului.


12 februarie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

Parlamentari români în Irak
.

Revenim asupra transportului umanitar derulat în cadrul programului „Petrol contra hrană” care a iscat unele suspiciuni, alimentate probabil şi de declaraţiile contradictorii legate de calitatea prezenţei la bord a celor 5 parlamentari, Sersea şi Ana de la PDSR, Lupoi, Iorga şi Buzea de la PRM. Descris, începînd de sîmbătă, de diferite surse în variante dintre cele mai derutante, acest transport a primit astazi noi conotatii. E vorba, în primul rînd de ele formulate de liderul PDSR Năstase, care a spus, printre altele că, Romania nu poate să participe la cruciadele internaţionale doar prin pierderi.

Deplasarea parlamentarilor PDSR în Irak în cadrul unei aprobări pentru ajutoare umanitare dată de Consiliul de Securitate încă din luna decembrie nu s-a făcut în baza unui mandat politic sau parlamentar, a declarat premierul Adrian Năstase, precizînd că cei vizaţi participă exclusiv ca experţi pe probleme de petrol. Totodată, şeful executivului şi preşedintele PDSR a afirmat că nu s-a pus nici o clipă problema ca ei sa transmită vreun mesaj politic şi de aceea formula „delegaţie parlamentara” este nepotrivită şi deranjează foarte tare.

A. Năstase: „Nu este vorba de o delegaţie parlamentară. Parlamentul nu a dat un astfel de mandat şi nu există nici un mandat politic din partea PDSR-ului pentru a se transmite pe linie politică vreun mesaj către regimul Sadam Hussein.” [...]

L-am întrebat pe liderul PDSR cîţi parlamentari ai acestui partid s-au deplasat la Bagdad ?

A. Năstase: „N-o să mă credeţi dacă vă spun că nu ne este clar nici noua. Deci, părea, din ce am înţeles că sunt doi parlamentari, dar.. se pare ca unul dintre ei a venit pe o linie locala cu şi a mers cu mai mulţi, cu încă doi sau trei experţi, pe zona de petrol. Adică au lucrat în Irak.”

Liderul PDSR susţine că agenda şi programul acestora nu sunt cunoscute conducerii partidului întrucît ei nu au putut fi contactaţi telefonic pentru ca nu le funcţionează portabilele şi că situaţia se va clarifica la întoarcerea lor în Bucureşti mîine sau poimîine. [...]

Cei doi parlamentari PDSR sunt, potrivit unor surse ale aviaţiei civile, Sersea Nicolae şi Gheorghe Ana. Conducerea PDSR a oscilat însă a recunoaşte prezenta lor în echipa care s-a deplasat la Bagdad. Viorel Hrebeciuc, membru în Biroul Executiv Central al partidului şi liderul grupului PDSR din cameră a declarat sîmbătă că nici un parlamentar PDSR nu face parte din delegaţie, pentru ca Adrian Năstase să afirme astazi că „este problema lor!”. [...]

Liderul PRM a mai precizat că Irakul a lansat o invitaţie prin Camera de comerţ a Romaniei ca o serie de politicieni şi oameni de afaceri să efectueze o vizita particulară în Irak, ceea ce înseamna că deplasarea nu s-a făcut doar în scop umanitar în cadrul programului aprobat de ONU „Petrol contra Hrană”.

Ministerul afacerilor externe susţine însă că transportul din 10 februarie venind din Romania a fost unul umanitar, aprobat de ONU. Directoarea Direcţiei de relaţii cu mass- media Tatiana Maxim: „Aprobarea a venit pe 25 decembrie anul trecut. A fost aprobat, s-a făcut solicitare la Comisia 661 de la ONN de la New York şi aprobarea a venit. Avizat favorabil.” Directoarea Direcţiei de relaţii cu mass-media a mai precizat că peste 60 de zboruri asemanatoare au fost aprobate de comisia respectivă şi organizate din iniţiativă privată din peste 14 ţări.

Liderii partidelor de opozitie din P arlament considera că aceasta confuzie care s-a creat, în sensul că parlamentarii aflaţi la Bagdad ar fi mesagerii Parlamentului Romaniei este de natură să creeze prejudicii instituţiei legislative. De asemenea, unii parlamentari de opozitie sunt de părere că PDSR ar trebui să îşi precizeze clar pozitia faţă de apropierea unor parlamentari PDSR de cei ai PRM, alianţă care, în opinia lor, ar duce la izolarea internaţională a Romaniei.
XS
SM
MD
LG