Linkuri accesibilitate

Cecilia Malmstroem la Sofia - spectrul amînării aderării la Schengen


Comisarul UE Cecilia Malmstroem și premierul Boiko Borisov
Comisarul UE Cecilia Malmstroem și premierul Boiko Borisov

Comisarul UE: „Criteriile tehnice trebuie să meargă mînă în mînă cu reforma în justiție.”

În ultimele două zile la Sofia au fost în vizite patru comisari europeni. Cu cel mai mare interes însă a fost urmărită cea a Ceciliei Malmstrom, comisar pentru afaceri interne.

„Am constatat că a fost realizat un enorm progres. Bulgaria a folosit aici cele mai moderne tehnologii”, a spus d-na Malmstroem după ce a vizitat Kapitan Andreevo, principalul punct de trecere la frontiera cu Turcia.

În finele lunii martie în Bulgaria va sosi un nou grup de experți care va evalua îndeplinirea criteriilor tehnice Schenghen. Abia atunci se va putea lua decizia finală, a spus d-na Malmstrom, apreciind pozitiv eforturile guvernului Borisov de a combate corupția și crima organizată.

Reforma în justiție trebuie să meargă mînă în mînă cu îndeplinirea criteriilor tehnice, a adăugat ea, refuzând să comenteze considerentele politice ale unor țări membre, precum Germania și Franța, cu privire la aderarea Bulgariei și României.

Ziariștii bulgari au pus mai multe întrebări incomode despre reacția Comisiei Europene la explozia de ieri de la redacția săptămînalului de opoziție „Galeria” și la scandalul ascultărilor ce pune într-o lumină nefavorabilă premierul Borisov și viceprim-ministrul Țvetanov. D-na Malmstroem a răspuns că Bulgaria trebuie să-și rezolve singură problemele interne.

Vădit enervat Borisov a amintit în finele conferinței de presă de proverbul că în iad cazanul păcătoșilor bulgari este singurul nepăzit de diavoli întrucât cei dinăutru se împiedică unu pe altul.

Comisia Europeană a cerut prin purtatoarea sa de cuvint Pia Arenkilde Hansen clarificarea deplină a exploziei de ieri a unei puternice bombe artizanale la intrarea redacției săptămînalului „Galeria” care a publicat în ultimele săptămîni mai multe înregistrări făcute în cadrul unei operațiuni de ascultare a șefului vămilor Vanio Tanov.

Înregistrările îl arată pe Borisov dând ordine de a fi oprită o operațiune a vameșilor la fabrica de bere a unei cunoștiințe și de a fi reangajat un prieten al său la vama aeroportului din Sofia. Marți problema ascultărilor va fi discutată în Parlamentul European unde va vorbi și comisarul Malmstroem.

Evenimentele diminuează într-un mod sensibil șansele Bulgariei de a adera în acest an la zona Schengen ridicând un mare semn de întrebare cu privire la standardele de securitate pe frontierele bulgare. Este afectată într-un mod direct și România pe care o va putea costa foarte scump eventuala desfacere a tandemului cu Bulgaria.
XS
SM
MD
LG