Linkuri accesibilitate

Demonstrații masive împotriva regimului Mubarak la Cairo și Alexandria


În Egipt continuă demonstraţiile masive împotriva regimului preşedintelui Mubarak. Pentru prima dată în 18 zile de proteste, manifestaţii au loc şi în afara pieţei centrale Tahrir, şi anume în faţa televiziunii de stat şi a palatului prezidenţial.

Pentru moment, armata nu intervine dar dimineaţa a declarat din nou că sprijină cererile manifestanţilor şi că va garanta aplicarea reformelor.

Demonstraţii mari au loc şi la Alexandria, şi acolo armata este pe stradă dar nu intervine împotriva manifestanţilor.

Între timp, televiziunea Al Arabiya relatează că Hosni Mubarack şi familia ar fi plecat de la Cairo la Sharm-el-Şeik, pe malul Mării Roţii.

Unul din liderii opoziţiei politice, care încearcă să se coaguleze, Mohamed El Baradei, fostul director al Agenţiei internationate pentru energie atomică, a cerut manifestanţilor să continue protestele până la demisia preşedintelui. Acelaşi lucru l-a cerut şi Frăţia Musulmană.

Vecinii urmăresc cu nervozitate criza din Egipt care a luat o turnură nou, de când preşedintele Mubarak a refuzat să părăsească puterea. Cel puţin până în septembrie.

Guvernul israelian a făcut puţine declaraţii dar fostul ministru al apărării Ben-Elizer a relatat că a vorbit ieri cu Mubarak la telefon şi preşedintele Egiptului i-ar fi spus că ce caută este o „ieşire onorabilă”. Egiptul esta alături de Iordania, singurul stat arab care a semnat un acord de pace cu Israelul.
XS
SM
MD
LG