Linkuri accesibilitate

11.02 - Legislație veche, neperformantă în problemele cetățenești


Paul Mitroi: Prin Constituţie, instituţia Avocatul Poporului este independentă, trebui doar să prezinte anual un raport în Parlament.


11 februarie 2001

Interviul săptămânii.

Legislație veche, neperformantă în problemele cetățenești.

Realizator: Dan Răspopa.
Invitat: Paul Mitroi, directorul instituţiei Avocatul Poporului.

Raportul pe 2000 al instituţiei Avocatul Poporului, remarcă Paul Mitroi, constată „o ineficienţă a rezolvării problemelor cetăţeneşti, dată de imperfecta legislaţie care există...; este multă legislaţie, este veche, neperformantă şi a apărut prea puţină legislaţie nouă în concordanţă cu legislaţia europeană către care tindem...

Se adaugă lipsa de profesionalism a celor chemaţi să aplice legea. Toate provoacă o serie de nemulţumiri, de încălcări ale drepturilor omului ...nu avem rânduielile puse la punct pentru că o rânduială înseamnă o lege bună aplicată corect... Şi toate aceste neajunsuri se grevează pe sărăcie, pe corupţie...; există şi o mentalitate generală: nu prea se munceşte în România”.

Avocatul poporului, explică Paul Mitroi, se ocupă de o paletă foarte largă de plângeri venite de la cetăţeni „de la fapte penale, la fapte sociale, sărăcie, copii fără adăpost, până la aplicarea legilor privind proprietatea. Noi nu ne putem amesteca în toate, avem o competenţă stabilită în special în ceea ce priveşte administraţia publică, centrală şi locală. Restul plângerilor le trimitem la organele care răspund de problemele respective... şi îndrumăm.”

În raportul pe anul 2000, instituţia Avocatului Poporului a publicat şi o listă „neagră” a instituţiilor care nu sunt receptive la plângerile sau demersurile ei: se regăsesc foştii premier Radu Vasile şi Mugur Isărescu şi şefii altor instituţii foarte importante. Lista a fost întocmită, precizează Paul Mitroi, simplu si birocratic: „calculatorul nostru înregistrează de câte ori ne adresăm la un organ, dacă răspunde la timp, cu întârziere sau de loc. Şi la sfârşitul anului facem un bilanţ...
Am vrut ca Parlamentul să ştie care instituţie nu acordă interesul necesar cetăţeanului...”

Prin Constituţie, instituţia Avocatul Poporului este independentă, trebui numai să prezinte anual un raport în Parlament. „Bugetul însă – precizează Paul Mitroi – se face ca la orice minister, deci de către ministerul finanţelor în proiectul de buget...; deci suntem într-un fel la mâna guvernului ...se pare că anul acesta o să avem un buget mai bun dar rămânem cu această veşnică problemă a sediului.”

Avocatul Poporului se poate autosesiza în anumite probleme: cum ar fi cele legate de copii, fapte penale rămase necercetate sau îndelung cercetate, sau cazuri de tergiversare a deciziei judecătoreşti, de care află din presă... Am cerut însă, cum există şi în alte ţări, să ni se dea şi un mijloc de sancţionare a funcţionarilor publici care nu ne răspund la solicitări. Nu ştiu ce va zice Parlamentul”.
XS
SM
MD
LG