Linkuri accesibilitate

România pregătită tehnic de aderarea la zona Schengen


Cecilia Malmström
Cecilia Malmström

Comisarul UE pentru afaceri interne Cecilia Malmstroem atestează României progresele făcute, dar subliniază că mai sunt multe de făcut.

Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa adere la Spatiul Schengen, o spune si comisarul European pentru justitie si afaceri interne, Cecilia Malmstrom, o arata si rapoartele expertilor. Cu toate acestea termenul de aderare a fost aminat pentru o data ulterioara: optimistii spera ca decizia de primire a Romaniei si Bulgariei ar putea avea loc la vara, in iunie, iar primirea efectiva la toamna, pesimistii cred ca lucrurile sint de durata, iar cele doua tari ar putea rata anul acesta intrarea in Schengen.

Franta, Germania, iar astazi si Olanda au declarat oficial ca Romania si Bulgaria sint
nepregatite. Problemele pentru cele doua state estice sint totusi diferite, fiindca rapoartele tehnice pentru Bulgaria sint negative, in vreme ce pentru Romania sint positive. Romaniei i se reproseaza lupta neconvingatoare cu faptele de coruptie, dar deocamdata declaratiile europenilor sint la nivel general. De aceea probabil, eurocomisarul pentru justitie si afaceri interne, care a facut o vizita fulger la Bucuresti, a declarat ca incurajaza statele Uniunii Europene sa spuna concret ce asteapta de la Romania si sa stabileasca o serie de criterii.

Problema e mai complicata pentru ca Romania si Bulgaria sint cuplate in acest
proces, iar oficialii romani explica imposibilitatea decuplarii lor printr-un
argument cit se poate de tehnic: granita dintre Romania si Bulgaria nu a fost
securizata. Dupa intilnirea cu ministrul roman de interne inaltul official
European a felicitat Romania pentru progrese, dar a subliniat ca “mai sint multe de facut”.

In ceea ce priveste operatiunile procurorilor anticoruptie de la punctele de frontiera dintre Romania si Ucraina si dintre Romania si Serbia in urma carora au fost arestati aproape 200 de vamesi si politisti de frontiera, eurocomisarul Malmstrom a declarat ca acestea “demonstreaza angajamentul Romaniei de a lupta cu adevarat impotriva coruptiei”.

Pe de alta parte dupa ce ministrul imigratiei din Olanda, Gerd Leers a precizat ca granitele Bulgariei si Romaniei, care vor deveni frontiere externe ale Uniunii Europene, nu sint inca sigure, iar fluxurile de oameni care pot intra pe aici in Uniune pot aduce cu ele criminalitate, seful statului roman a raspuns din nou destul de enervat. Traian Basescu a explicat ca Uniunea Europeana are citeva milioane de imigranti ilegali si ca acestia nu au trecut prin Romania, ci prin state care au vamesi si politie de frontiera membre ale Spatiului Schengen.

Traian Basescu citeaza in apararea tarii si un recent raport care arata ca doar in jur de unu la suta din fluxul imigrantilor ilegali ar fi trecut prin Romania. Seful statului roman a subliniat din nou astazi ca nu e de accord cu aplicarea unor standarde diferite pentru Romania si celelalte state din Uniunea Europeana si le cere oficialilor europeni sa respecte standardele impuse initial, fara sa adauge altele.
XS
SM
MD
LG