Linkuri accesibilitate

Relația România-Rusia-Moldova: o analiză (Hotnews.ro)


Dublul discurs politic pe tema corupției (Hotnews.ro).


Site-ul Hotnews publica prima parte a unei analize despre relatia Romania-Rusia-Moldova, semnata de cercetatorul Stanislav Secrieru, specializat in politica europeana de vecinatate. Sunt identificate atat impasurile, cat si asteptarile din relatia Romaniei cu Rusia, dupa aderarea celei dintai la NATO si la Uniunea Europeana. Un element-cheie in acest dosar este concurenta dintre agendele Moscovei si, respectiv, a Bucurestiului pe tema Republicii Moldova.

Aceasta infruntare poate fi masurata nu atat prin declaratiile linistitoare ale unor oficiali romani, ci - e de parere Stanislav Secrieru - mai degraba prin replica abrupta a presedintelui Traian Basescu, data la Strasbourg reprezentantului rus la Consiliul Europei, care insinua interese de anexare de catre Romania a Republicii Moldova. Romania nu are nicio experienta in anexarea altor state – a fost, in esenta, raspunsul presedintelui roman. Un gest care poate oferi romanilor satisfactie morala, dar care, considera cercetatorul Stanislav Secrieru, reprezinta mai degraba o cadere in capcana intinsa mereu de Kremlin: si anume, un joc inegal de politica externa. Site-ul Hotnews promite, in episodul urmator al acestui studiu, un raspuns la intrebarea daca este posibila o reconstructie a relatiei dintre Romania si Rusia.

O alta analiza, de aceasta data de politica interna, poate fi citita pe Hotnews, sub semnatura lui Dan Tapalaga. Subiectul este extrem de fierbinte: dublul discurs al partidelor politice din Romania pe tema coruptiei. In vizor intra in principal partidul aflat la putere, Partidul Democrat Liberal, care a respins recent la vot, in Parlament, cercetarea penala pentru coruptie a unuia dintre reprezentantii sai. Dan Tapalaga ajunge la concluzia ca nu e tocmai intamplator, pentru ca dubla masura ar putea fi identificata inclusiv la seful statului, Traian Basescu. Acesta s-a aratat extrem de nemultumit de reactia parlamentarilor democrat-liberali, in cazul deputatului Dan Pasat, dar nu a fost la fel de vehement cand, in urma cu cateva luni, deputata PDL Monica Iacob Ridzi a fost protejata in acelasi fel de parlamentarii puterii.

Potrivit jurnalistului de la Hotnews, sistemul de justitie din Romania s-ar afla in pragul dezastrului, pentru ca a devenit foarte tolerant cu penalii. Afirmatia este sustinuta cu exemple.
XS
SM
MD
LG