Linkuri accesibilitate

Povestea spaţiilor verzi, un nou episod


Ei toţi iubesc natura, dar un registru al spaţiilor verzi nu mai apare.


Deunăzi Publika TV a readus în discuţie povestea tristă a spaţiilor verzi din capitală. Şi bine a făcut. Simplii muritori au aflat un amănunt important şi anume acela că legislaţia de acum 10 ani prevedea elaborarea unui registru al spaţiilor verzi. Ei bine, acest registru nu există nici azi. De ce?

Pesemne, pentru că aceeaşi lege nu spune cine e responsabil de nefacerea registrului. Amănunutul cu pricina aduce lumină în chestiunea spaţiilor verzi. Apariţia registrului ar complica foarte mult existenţa omulenilor care vor să muşte cu sete hălci din parcurile noastre. Iar un fost primar, prezent în emisiune, ne-a explicat cum erau hăcuite spaţiile verzi în absenţa registrului. Simplu de tot.

Numai acest detaliu – imposibilitatea elaborării unui registru al spaţiilor verzi timp de două decenii – e suficient ca să realizezi cît de alambicate sînt lucrurile în ţara care se integrează vijelios în Europa. Păi, cum vine asta, stimaţi guvernanţi şi edili? De ce, la urma urmei, nu modificaţi legea în aşa fel ca măcar să fie limpede cine e responsabil de facerea registrului?

Amănuntul cu pricina, care seamănă tare cu un tertip, îi avantajează pe cei care vor limitarea spaţiilor verzi. Dar pe noi, simplii muritori care au nevoie de parcuri, nu ar trebui să ne avantajeze legea?

De-a dreptul ciudat-halucinant e însă altceva. Toţi ultimii zece ani, imposibilitatea creării registrului şi conflictele din zonele verzi ale oraşului coexistă cu declaraţiile pompoase-însufleţitoare ale conducătorilor despre ocrotirea naturii. Ei toţi iubesc pînă la lacrimi natura, copacii, parcurile, florile, ei toţi participă la megacampania „Un arbore pentru dăinuirea noastră” şi apar apoi pe sticlă, zîmbitori, cu pueţi şi hîrleţe, trezind admiraţia cetăţenilor. Ei toţi iubesc natura, dar un registru al spaţiilor verzi nu mai apare.

Or viaţa noastră de zi cu zi depinde de asemenea detalii-fleacuri cum e cel cu pricina. Şi dacă marii conducători şi cinovnici nu sînt în stare să facă ordine în asemenea chestiuni, ce-ar trebui să facă simplii muritori? Să fie răvăşiţi din cauza nealegerii preşedintelui ţării?
XS
SM
MD
LG